Διερεύνηση εργασιακού στρες και εργασιακής ικανοποίησης σε δημόσιους φορείς και τρόποι αντιμετώπισής τους - Σκρέκη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η εργασία έχει θέμα την διερεύνηση του εργασιακού στρες και της εργασιακής ικανοποίηση στους δημόσιους φορείς και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Η έρευνα αυτή μελετά κυρίως τους ψυχομετρικούς παράγοντες των ατόμων που εργάζονται πάνω στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον και έχει τεράστια σημασία για την κοινωνία. Αυτή η έρευνα θα προσπαθήσει να λάβει πληροφορίες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ποιοτικότερη και αποδοτικότερη η εργασία στους δημόσιους φορείς με σκοπό να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι πολίτες. Η σημαντικότητα του θέματος που προκύπτει από την συλλογή των δεδομένων, μας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική εξουθένωση, το άγχος, το στρες, την υποκειμενική αίσθηση από την ζωή σχετικά με την ευτυχία, την φυσική δραστηριότητα των εργαζομένων, και την προκατάληψή τους ή μη, στο να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Με την ανάλυση των δεδομένων, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε καθαρά το πώς νιώθουν οι εργαζόμενοι στον περιβάλλοντα χώρο που δραστηριοποιούνται, το πόσο τους ακολουθεί αυτό το αίσθημα ικανοποίησης ή όχι, μετά το πέρας της εργασίας τους, και γενικότερα το αίσθημα της ευτυχίας που τους περιβάλλει στην ζωή. Με βάση τα παραπάνω, δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το αν θα μπορούσαν να βελτιωθούν πτυχές του δημοσίου και κατ΄επέκταση της κοινωνίας. Το πεδίο εφαρμογής της έρευνας αναπτύχθηκε και συλλέχθηκε μέσα στα όρια του Νομού Αττικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ισχυρίζεται και επιμένει ως προς την προάσπιση της ψυχικής υγείας και φανερώνει την σημαντικότητα του προβλήματος και την απόκτηση γνώσης και αντιμετώπισης της νόσου του 21ου αιώνα που διευρύνεται στα ψυχοσωματικά προβλήματα των ανθρώπων που προκαλούνται από το άγχος, συνεπώς προασπίζοντας την ψυχική υγεία των εργαζομένων αυτομάτως προασπίζεται η γενικότερη υγεία και κατά συνέπεια νοσούν λιγότεροι άνθρωποι με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα.
Investigating work stress and job satisfaction in public organizations and ways to deal with them
Keywords: Εργασιακό άγχος; Εργασιακή ικανοποίηση; Job stress; Job satisfaction; Εργασιακό στρες; Εργασιακή ικανοποίηση; Κατάθλιψη; Άγχος; Work stress; Job satisfaction; Depression; Anxiety