Η κατοχύρωση του Αθλητισμού στα πλαίσια του Συντάγματος - Κωστόπουλος, Βασίλειος - Νεκτάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο αθλητισμός ως ένας ιδιαίτερος κλάδος της αθλητικής επιστήμης αποτελούσε και αποτελεί μια σημαντικότατη έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας με παιδαγωγικό και κοινωνικό – πολιτισμικό χαρακτήρα. Συστατικά στοιχεία του αθλητισμού είναι η ύπαρξη των αθλητικών σωματείων και η συνακόλουθη παρουσία των αθλητών, επαγγελματιών ή ερασιτεχνών, ως φορέων της αθλητικής δράσης σε συνεργασία με τους προπονητές που επωμίζονται το βάρος την σωματικής και πνευματικής τους διάπλασης. Όλο αυτό το πλέγμα σχέσεων εντός του αθλητισμού υπό το πρίσμα του πολιτισμικού, παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού του χαρακτήρα ρυθμίζεται και τίθενται υπό των κανόνων του αθλητικού δικαίου. Επιπλέον, ο αθλητισμός ως κοινωνική δραστηριότητα αποτελεί ένα τομέα κοινωνικής δράσης έντονου κρατικού ενδιαφέροντος θεσμικά προστατευομένου και κατοχυρωμένου από το ελληνικό Σύνταγμα όπου προβλέπεται οικονομική στήριξη και κρατικός έλεγχος των αθλητών και των αθλητικών φορέων. Παράλληλα στο πλαίσιο της συμμετοχής στην αθλητική δραστηριότητα τίθενται περιορισμοί για τη μη προσβολή των δικαιωμάτων άλλων και την μη παραβίαση του Συντάγματος και των χρηστών, αθλητικών και αγωνιστικών ηθών.
The constitutional recognition of the right to sports.
Keywords: Νομική κατοχύρωση; Αθλητισμός; Σύνταγμα; Recognition; Sports; Constitutional