ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Μια Έρευνα στους Επαγγελματίες του Κλάδου - Ρουσσοπούλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία διερευνώνται τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνιση φαινομένων φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής διεξάγοντας στατιστική μελέτη και έλεγχο του επιπέδου υπαιτιότητας των εξεταζόμενων παραγόντων. Για το σκοπό αυτό συντάσσεται κατάλληλα δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε δείγμα 80 ερωτηθέντων στο νομό Αργολίδας. Το δείγμα απαρτίζουν επιχειρηματίες του κλάδου, εφοριακοί υπάλληλοι και λογιστές, ενώ ακόμη στην συλλογή των δημογραφικών στοιχείων συγκαταλέγεται το φύλο, η ηλικία, τα έτη υπηρεσίας και το επίπεδο εκπαίδευσης. Τα αίτια που εξετάζονται διαχωρίζονται αναφορικά με την παιδεία, την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, την μη τήρηση νόμων και την υπερβολική φορολόγηση. Αναφορικά με τους εξεταζόμενους παράγοντες ως πιθανά αίτια φοροαποφυγής-φοροδιαφυγής σχετιζόμενα με την παιδεία, μελετάται η υπαιτιότητα του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, της συνείδησης των πολιτών και του ήθους και της υπευθυνότητας των φορολογουμένων. Σχετικά με την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας, εξετάζεται η επίδραση των συχνών αλλαγών της, του χαμηλού επιπέδου πληροφόρησης και της άγνοιας, και αυτή της γραφειοκρατίας. Ακόμη, τα αίτια σχετικά με την μη τήρηση νόμων περιλαμβάνουν τη πιθανή παραγραφή παραβάσεων και την πεποίθηση περί ελαφριών ποινών, την εξαγορά/χρηματισμό στελεχών του δημοσίου και την πεποίθηση των πολιτών για ενδεχόμενη αποφυγή επιβολής κυρώσεων. Τέλος, αναφορικά με τους παράγοντες σχετιζόμενους με την υπερβολική φορολόγηση, διερευνάται το επίπεδο σημαντικότητας της επιβολής πρόσθετων φόρων, των υψηλών φορολογικών συντελεστών και της άδικης φορολογικής κλίμακας. Τέλος, πραγματοποιείται στατιστική επεξεργασία των συλλεχθέντων απαντήσεων στο λογισμικό SPSS. Σκοπός της έρευνας αποτελεί η στατιστική μελέτη των απαντήσεων και η διεξαγωγή στατιστικών ελέγχων ώστε να αναδειχθεί το επίπεδο υπαιτιότητας των εξεταζόμενων παραγόντων και να διερευνηθεί η επίδραση του φύλου, του μορφωτικού επιπέδου και του εργασιακού κλάδου στην διαμόρφωση άποψης περί του επιπέδου υπαιτιότητας κάθε εξεταζόμενου αιτίου φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής.
Keywords: φοροδιαφυγή; φοροαποφυγή; Νομός Αργολίδας; SPSS