Εκτίμηση της συνάρτησης ζήτησης του οίνου σε 5 χώρες της Μεσογείου - Καψιμάλλης, Νίκος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η εργασία μας αφορά την εκτίμηση της συνάρτησης ζήτησης του οίνου σε πέντε χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Αρχικά, αναφερόμαστε εκτενώς στη θεωρία που αφορά την συνάρτηση ζήτησης, ύστερα στην σχετική με το θέμα βιβλιογραφία, μετά εκτιμούμε την συνάρτηση ζήτησης και κάνουμε τους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα EViews, που είναι ένα λογισμικό ειδικό για οικονομετρικές μελέτες, και καταλήγουμε αναφερόμενοι στα συμπεράσματα της εργασίας αυτής όπου βλέπουμε πως το υπόδειγμα μας ερμηνεύει το 19% της ζήτησης του οίνου. Όσον αφορά τους στατιστικά σημαντικούς συντελεστές παρατηρούμε ότι ο συντελεστής C(2)=0.056170, δείχνει ότι μια αύξηση στην τιμή του οίνου αυξάνει την κατανάλωση του, κάτι που δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα ο συντελεστής C(3)=0.076251, ο οποίος είναι και αυτός στατιστικά σημαντικός, δείχνει ότι μια αύξηση στην τιμή της μπύρας αυξάνει την κατανάλωση του οίνου κάτι που φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάνοντας panel estimation methods, καταλήξαμε ότι η μέθοδος όπου υποθέτουμε τυχαίες επιδράσεις στις διαστρωματικές μονάδες (ανά χώρα) είναι καταλληλότερη από αυτή όπου υποθέτουμε ότι ο σταθερός όρος μεταβάλλεται ανά έτος και ανά χώρα. Με τις συγκεκριμένες μεθόδους όμως δεν κατέστη δυνατό να εξαχθεί κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα αφού οι συντελεστές δεν ήταν στατιστικά σημαντικοί.
Μ.Δ.Ε. 36
Keywords: Συναρτήσεις παραγωγής (Οικονομική θεωρία); Όινος και οινοποιία -- Μεσόγειος, Περιοχή της; Οίνος στην Μεσόγειο; Συνάρτηση ζήτησης