Μετανάστευση προς την Ελλάδα στον ύστερο 20ο αιώνα: Εμπειρίες ζωής, Φύλο και Ταυτότητα - Λέπουρη, Λορένα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μετανάστευση προς την Ελλάδα στα τέλη του 20ού αιώνα, εξετάζοντας τις εμπειρίες ζωής των μεταναστών και μεταναστριών. Επιχειρεί να φωτίσει τις πολλαπλές διαστάσεις της μετανάστευσης, προσφέροντας μια εικόνα των δυσκολιών και των προσαρμογών που βιώνουν οι μετανάστες και οι μετανάστριες στην Ελλάδα. Εστιάζει ιδιαίτερα στο πώς το φύλο και η ταυτότητα επηρεάζουν την εμπειρία της μετανάστευσης, καθώς και στον ρόλο της γλώσσας, της εργασίας και των κοινωνικών δικτύων στη διαδικασία ένταξης. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την κατανόηση της μεταναστευτικής εμπειρίας και συμβάλλουν στη συζήτηση για τις πολιτικές ένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Παρά τις προκλήσεις αυτές, ωστόσο, αρκετοί συμμετέχοντες περιέγραψαν τη σταδιακή δημιουργία δεσμών με την τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη νέων υποστηρικτικών δικτύων, τα οποία συνέβαλαν στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Η παρούσα έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις. Το δείγμα περιλαμβάνει άτομα από διαφορετικές χώρες προέλευσης, την Αλβανία, την Αίγυπτο, την Κίνα και την Αρμενία, προκειμένου να αναδειχτούν οι προκλήσεις και τα εμπόδια που συνάντησαν κατά τη διαδικασία ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδύθηκαν είναι οι δυσκολίες στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στην εύρεση εργασίας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Επιπλέον, οι συνεντευξιαζόμενοι περιγράφουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καθώς και την ανάγκη να εργαστούν σε τομείς χαμηλής εξειδίκευσης, όπως οι οικοδομές ή η αγροτική εργασία, συχνά υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Η έλλειψη νομικής αναγνώρισης και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτηση άδειας διαμονής αποτέλεσαν επιπρόσθετο παράγοντα άγχους και ανασφάλειας, καθώς οι συμμετέχοντες αγωνίζονταν να διασφαλίσουν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, κάτι που συχνά εξαρτιόταν από την ύπαρξη ένσημων και σταθερής εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013914 cd
Keywords: Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Μετανάστες -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Ταυτότητα (Ψυχολογία) -- Κοινωνικές απόψεις; Αφομοίωση (Κοινωνιολογία); Μετανάστευση; το ύστερο του 20ου αιώνα; Εμπειρίες ζωής; Φύλο; Ταυτότητα; Δυσκολίες ένταξης; Κοινωνική ένταξη; Migration; late 20th century; Life Experiences; Gender; Identity; Integration challenges; Social Integration