Μελέτη για τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τα μοντέλα επαγγελματικής τους ανάπτυξης μετά την πανδημία Covid-19 - Δούρος, Αλέξανδρος-Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εστιάζει στη διερεύνηση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης (ΣΕΑ) των εκπαιδευτικών στη μετά-COVID-19 εποχή, δίνοντας έμφαση στις μορφές επιμόρφωσης που κερδίζουν έδαφος, στους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και στις επιδράσεις αυτής της διαδικασίας στη διδακτική τους πρακτική και την επαγγελματική ταυτότητα. Το ιδιαίτερο πλαίσιο που διαμόρφωσε η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα για ευέλικτες, τεχνολογικά υποστηριζόμενες και προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών επιμορφωτικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε έμφαση σε καινοτόμα παιδαγωγικά μοντέλα, όπως η μικτή μάθηση, η παιχνιδοποίηση και η ανεστραμμένη τάξη, καθώς και στη συμβολή ψηφιακών κοινοτήτων και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν ποσοτική, με συλλογή δεδομένων μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από 130 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά ερωτήματα κάλυψαν τέσσερις άξονες: τη σχέση της ΣΕΑ με τη διδακτική πρακτική και την επαγγελματική ταυτότητα, τις μορφές κατάρτισης που προτιμώνται, τα βασικά εμπόδια που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή και τις δυνατότητες υποστήριξης μέσω ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί επιζητούν μορφές επιμόρφωσης που να είναι πρακτικές, ευέλικτες και σχετικές με τις ανάγκες της σύγχρονης σχολικής πραγματικότητας. Ιδιαίτερη αξία αποδίδεται στη δυνατότητα προσωπικής επιλογής και στην ενεργή εμπλοκή των επιμορφούμενων. Παράλληλα, εντοπίζονται εμπόδια, όπως η έλλειψη χρόνου, η υπερφόρτωση εργασιών, οι ανεπαρκείς δομές υποστήριξης και η έλλειψη διαφοροποίησης στα προγράμματα κατάρτισης. Η εργασία προσφέρει πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα για τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη ΣΕΑ και συμβάλλει στην κατανόηση των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων, αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην προσπάθειά τους για συνεχή επαγγελματική μάθηση και εξέλιξη.
Αριθμός Εισαγωγής: 014153 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Επαγγελματική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη; Εκπαιδευτικοί; Επιμόρφωση; Ψηφιακές τεχνολογίες; Μετά-COVID-19 εποχή; Continuing professional development; Teachers; Training; Digital technologies; Post-COVID-19 era