Ηγεσία στην εκπαίδευση και επαγγελματική ικανοποίηση εκπαιδευτικών - Κανελλοπούλου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει το αντιλαμβανόμενο στυλ ηγεσίας του διευθυντή της σχολικής μονάδας (μετασχηματιστικό, συναλλακτικό, παθητικό-αποφευκτικό) από τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Μεσσηνίας. Επίσης θα εξετάσει το βαθμό επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών, τη σχέση του στυλ ηγεσίας με την επαγγελματική ικανοποίηση και επιπλέον θα διερευνήσει τα επίπεδα επαγγελματικής ικανοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και την επίδραση που έχουν σ’ αυτή τα δημογραφικά και επαγγελματικά τους χαρακτηριστικά. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 10 Δεκεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου 2023. Στην έρευνα συμμετείχαν 86 εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Μεσσηνίας, οι απόψεις των οποίων αποτυπώθηκαν με τη χρήση αυτοσχέδιου διαδικτυακού ερωτηματολόγιου με ερωτήσεις που ερευνούσαν δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά, το αντιλαμβανόμενο στυλ ηγεσίας και τον βαθμό ικανοποίησης των εκπαιδευτικών. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση του εργαλείου SPSS έκδοση 29. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι το επικρατέστερο αντιλαμβανόμενο ηγετικό στυλ διευθυντή είναι το μετασχηματιστικό, ακολουθούσε το συναλλακτικό και τέλος ήταν το παθητικό – προς αποφυγή. Ο βαθμός της συνολικής επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Μεσσηνίας που έλαβαν μέρος στην παρούσα έρευνα είναι αρκετά υψηλός (Μέση Τιμή= 4,10). Επιπλέον τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση της μετασχηματιστικής ηγεσίας με την επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών. Επίσης θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ του συναλλακτικού στυλ ηγεσίας με την επαγγελματική ικανοποίηση σε αντίθεση με την παθητική αποφευκτική ηγεσία που παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση. Από τα δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, χρόνια προϋπηρεσίας, μορφωτικό επίπεδο) των εκπαιδευτικών μόνο το φύλο φάνηκε ότι αποτελεί παράγοντα διαφοροποίησης της επαγγελματικής ικανοποίησης. Συνολικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας προκύπτουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για το στυλ ηγεσίας και την επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Μεσσηνίας.
Educational leadership and professional satisfaction of teachers
Μ.Δ.Ε. 16
Keywords: Ηγεσία; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια; Εκπαιδευτικοί -- Επαγγελματική ικανοποίηση; Οργανωτική συμπεριφορά; Ηγεσία; Στυλ ηγεσίας; Εκπαιδευτικοί; Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας; Επαγγελματική ικανοποίηση; Leadership; Leadership Style; Professional satisfaction; Teachers; Secondary Education of Messinia