Οικονομική αεροπορικού κλάδου την περίοδο της πανδημίας COVID 19 και χρηματοοικονομική αποτίμηση της διαχείρισης 14 Περιφερειακών Ελληνικών αεροδρομίων από την κοινοπραξία FRAPORT GREECE - Καψής, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Λογιστική και Χρηματοοικονομική» του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομική της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και προσεγγίζει τo ζήτημα των συνεπειών της πανδημίας Covid 19 στον κλάδο των αερομεταφορών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, διερευνά τη χρηματοοικονομική αποτίμηση της Κοινοπραξίας Fraport Greece σχετικά με τη διαχείριση 14 Περιφερειακών Ελληνικών Αεροδρομίων. Αρχικά, γίνεται προσπάθεια να μελετηθεί το ζήτημα των αερομεταφορών σε ότι αφορά τους προσδιοριστικούς παράγοντες, το ιστορικό υπόβαθρο, την αεροπορική βιομηχανία, και τη διάρθρωση της αεροπορικής αγοράς στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αναλύεται εκτενώς το προφίλ της Κοινοπραξίας Fraport Greece. Πρώτα πρώτα, γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά και το ιστορικό υπόβαθρο της ιδιωτικοποίησης του αεροπορικού κλάδου στην Ελλάδα. Έπειτα, πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση της μητρικής εταιρείας Fraport AG. Η Κοινοπραξία Fraport Greece αποτελείται από τρεις Εταιρείες. Οι δύο έχουν ως σκοπό τη διαχείριση των παραχωρημένων Ελληνικών Περιφερειακών Αεροδρομίων και η τρίτη αποτελεί ουσιαστικά την εταιρεία υποστήριξής τους. Επιπλέον, παρουσιάζονται αναλυτικά τα 14 Ελληνικά Περιφερειακά Αεροδρόμια, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Κράτος στην Κοινοπραξία. Σχετικά με το πρώτο σκέλος του ζητήματος που διερευνά η συγκεκριμένη μελέτη, κατ’ αρχήν καταγράφονται οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 για τον κλάδο των αερομεταφορών σε διεθνές επίπεδο. Αναπτύσσονται εκτενώς οι συνέπειες τόσο στον αριθμό των πτήσεων, όσο και τo οικονομικό αντίκτυπο και αναλύονται διεξοδικά τα αναληφθέντα μέτρα των κυβερνήσεων και των αεροπορικών εταιρειών διεθνώς για την καταπολέμηση των αρνητικών αποτελεσμάτων. Έπειτα, προσεγγίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα σε εθνικό επίπεδο. Τονίζεται η ελάττωση της αεροπορικής κίνησης στην Ελλάδα και γίνεται εκτενή αναφορά στις οικονομικές επιπτώσεις για τον εγχώριο αεροπορικό κλάδο. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται λεπτομερώς οι πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση για την ενδυνάμωση του ελληνικού αεροπορικού τομέα. Τέλος, επιχειρείται η καταγραφή μελλοντικών προβλέψεων για την εξέλιξη των αερομεταφορών τα επόμενα χρόνια. Το δεύτερο σκέλος της συγκεκριμένης μελέτης ασχολείται με την χρηματοοικονομική αποτίμηση της Κοινοπραξίας Fraport Greece. Η εξεταζόμενη περίοδος αφορά τα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των ετών της πανδημίας Covid 19. Επιλέγονται συγκεκριμένοι αριθμοδείκτες, οι οποίοι υπολογίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της Κοινοπραξίας. Τα αποτελέσματα απεικονίζονται διαγραμματικά και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Κλείνοντας τη συγκεκριμένη μελέτη, καταγράφονται τα σπουδαιότερα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και παραθέτονται προτάσεις βελτίωσης της χρηματοοικονομικής της εικόνας. Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία της έρευνας για το πρώτο σκέλος της μελέτης, ακολουθήθηκε δευτερογενή ποιοτική έρευνα σχετικά με την πορεία του αεροπορικού κλάδου κατά την περίοδο της πανδημίας Covid 19. Πραγματοποιήθηκε εκτενής βιβλιογραφική έρευνα τόσο σε ελληνική όσο και σε διεθνή βιβλιογραφία. Σχετικά με την χρηματοοικονομική αποτίμηση της Κοινοπραξίας Fraport Greece, η μέθοδος που επιλέγεται είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Υπολογίζονται και μελετούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων αριθμοδείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και διάρθρωσης κεφαλαίων.
Economy of air transport industry in the period of pandemic COVID 19 and financial analysis of 14 Regional Greek airports by consortium FRAPORT GREECE
Μ.Δ.Ε. 40
Keywords: Αερομεταφορές; Πανδημία COVID 19; Κοινοπραξία Fraport Greece; Αερομεταφορές; Πανδημία COVID 19; Περιφερειακά αεροδρόμια; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Air Transport; Pandemic COVID 19; Regional Airports; Financial analysis; Consortium Fraport Greece