Η εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης. - Ζγουρής, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο εσωτερικός έλεγχος και η εφαρμογή του στη ελληνική δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Το νομοθετικό πλαίσιο, οι μηχανισμοί ελέγχου και οι εποπτείες του από εξωγενείς φορείς, το εύρος της αρμοδιότητάς στον κάθε έναν οργανισμό, η διαδικασία και η μεθοδολογία εφαρμογής είναι τα κύρια σημεία που εξετάστηκαν. Επιπρόσθετα, αναλύθηκαν οι απειλές που δέχεται ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξωτερικά και εκ των έσω, με κυριότερες τη διαφθορά, την κακοδιοίκηση και την απάτη. Στην έρευνα μελετήθηκε η περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η μονάδα εσωτερικού ελέγχου του και εξήχθησαν συμπεράσματα, βάσει των οποίων έγιναν προτάσεις βελτιστοποίησης.
The implementation of internal audit in Local Government Organizations. The case of the Municipality of Thessaloniki.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Εσωτερικός έλεγχος; Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου; Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Θεσσαλονίκης