Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη συμπερίληψη/ένταξη των μαθητών στο φάσμα του αυτισμού στα σχολεία γενικής παιδείας. - Καούρη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναζητηθούν οι ιδέες και οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη συνεκπαίδευση παιδιών με αυτισμό στα σχολεία γενικής παιδείας. Σε θεωρητικό επίπεδο παρουσιάστηκε η συμπερίληψη, οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και η έννοια της παράλληλης στήριξης. Επίσης, ο κρίσιμος ρόλος του περιβάλλοντος ενός παιδιού με αυτισμό και οι υπάρχουσες έρευνες για τη συμπερίληψη αυτών στα σχολεία γενικής παιδείας. Στο ερευνητικό μέρος της μελέτης συντάχθηκε ερωτηματολόγιο, από τα αποτελέσματα του οποίου διαφάνηκε πως το γονεϊκό περιβάλλον επιθυμεί τη φοίτηση του παιδιού του στη γενική εκπαίδευση. Γεγονός ιδιαιτέρως δύσκολο, αφού οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους φοίτησης δεν αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια, για να είναι σε θέση να καλύπτουν τις απαιτήσεις των παιδιών με αυτισμό και ταυτόχρονα όλη τη διαδικασία της συνεκπαίδευσης οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να βελτιωθεί άμεσα. Ωστόσο, παρά την προβληματική και τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης, η συνεκπαίδευση παιδιών με αυτισμό στα σχολεία προάγει την ατομική εξέλιξη, την κοινωνική ανεξαρτητοποίηση και την αυτοεκτίμηση των αυτιστικών παιδιών και συνάμα την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας από το σύνολο της σχολικής τάξης. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επικεντρώθηκε στο νομό Αχαίας.
Perceptions of teachers of primary and secondary education regarding the inclusion of students in the autism spectrum in general education schools.
Keywords: Αυτισμός στα παιδιά; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαίδευση; Επικοινωνιακές διαταραχές στα παιδιά; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Autism in children; Ενταξιακή εκπαίδευση; Inclusive education; Mainstreaming in education; Learning disabled children - Education; Commubnicative disorders in children; Children with disabilities - Education; Συνεκπαίδευση; Εκπαιδευτικός; Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος; Σχολείο; Γενική Εκπαίδευση; Inclusive Education; Teacher; Autism Spectrum Disorders; School; General Education