Τα χαρακτηριστικά του Εξωτερικού Ελέγχου στις μη Κερδοσκοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις - Καλώτη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της η παρούσα διπλωματική εργασία, εξελισσόμενη σε επτά κεφάλαια, στοχεύει να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά του εξωτερικού ελέγχου στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, δη, στις μη κερδοσκοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις και να αναδείξει την σημασία της εφαρμογής του. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται το νέο πλαίσιο λογιστικής τυποποίησης για τον δημόσιο τομέα με βάση το Π.Δ. 54/2018, το οποίο είναι σε άμεση συνάρτηση με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημοσίου (IPSAS) και θα ισχύσει από 1-1-2023 για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, αναλύονται οι λόγοι που καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή του εξωτερικού ελέγχου και συμβάλλουν στην απόδοση μιας ρεαλιστικής οικονομικής εικόνας του φορέα και στην διαφύλαξη της φορολογικής ακεραιότητας και αξιοπιστίας του. Εν κατακλείδι, θα ακολουθήσει η αντιστοίχιση που έχουν τα IAS και τα IFRS με τα IPSAS στον λογιστικό χειρισμό των μη κερδοσκοπικών δημοτικών επιχειρήσεων Η επιλογή του θέματος έγινε πρωτίστως λόγω της συνάφειας του με το αντικείμενο της εργασίας μου, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον οργανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εργάζομαι καθώς θα συμβάλει στην διεύρυνση του γνωστικού μου πεδίου και στην ενίσχυση της απόδοσης μου
The characteristics of External Audit in the nonprofit Municipal Enterprises
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Λογιστική; Χρηματοοικονομική; Δημοτικές Κοινοτικές Επιχειρήσεις; Δημόσια Διοίκηση; Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα; Απλογραφικό Λογιστικό Σύστημα; Προεδρικό Διάταγμα 54/2018; Εξωτερικός έλεγχος; Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις