Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής ως διευθυντές στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: Συνέργεια και αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικούς άλλως ειδικοτήτων. - Καλογεροπούλου, Ανδρονίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στη σημερινή εποχή, ο ρόλος του εκπαιδευτικού και των διοικητικών στελεχών των σχολείων έχει αλλάξει δραστικά, επηρεαζόμενος από τις ταχέως μεταβαλλόμενες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες. Οι διευθυντές σχολείων αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος, ασκώντας στρατηγική ηγεσία και αντιμετωπίζοντας ποικίλες προκλήσεις. Η μετασχηματιστική ηγεσία είναι ένα ηγετικό στυλ που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των συναδέλφων και στη δημιουργία ενός κοινού οράματος που εμπνέει και κινητοποιεί τους εμπλεκόμενους. Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με τις ικανότητες μετασχηματιστικής ηγεσίας των διευθυντών του σχολείου, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) εντοπίζοντας διαφορές ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και εργασιακά στοιχεία των εκπαιδευτικών. Για την πραγματοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε το προσαρμοσμένο στην Ελληνική ερωτηματολόγιο της Ηγεσίας του διευθυντή (Principal Leadership Questionnaire (PLQ). Συνολικά συμμετείχαν 113 εκπαιδευτικοί, από όλες τις ειδικεύσεις και καθεστώς απασχόλησης, από σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Λακωνίας που διοικούνται από εκπαιδευτικούς ΦΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι διευθυντές που θεωρούνται θετικό πρότυπο είναι εκείνοι που εφαρμόζουν στρατηγικές μετασχηματιστικής ηγεσίας, όπως η προώθηση της ομαδικότητας, του αλληλοσεβασμού και του ομαδικού οράματος. Οι διευθυντές ΦΑ οι οποίοι θεωρούνται από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς πρότυπο, είναι εκείνοι που εμπνέουν τους υφιστάμενούς τους να συνεργάζονται και να είναι δημιουργικοί.
Physical education teachers as principals in primary schools: Synergy and interaction with teachers from other fields.
Keywords: Σχολική διοίκηση και οργάνωση; Εκπαιδευτική ηγεσία; Σχολικοί διευθυντές; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Στάσεις; School management and organization; Educational leadership; School principals; Physical education teachers - Training of; Physical education teachers - Attitudes; Μετασχηματιστική ηγεσία; Εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής; Προφίλ σχολικών διευθυντών; Αποτελεσματικότητα διευθυντών; Transformational leadership; Physical education teachers; School principals’ profile; Principals effectiveness