Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις - Γεωργόπουλος, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η μελέτη αυτή αποτελεί ουσιαστική προσθήκη στο σύνολο των γνώσεων που είναι ήδη διαθέσιμες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει έμφαση σε ορισμένες πτυχές της υιοθέτησης και χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη γνώσεων σχετικά με τα καθολικά πλεονεκτήματα που παρέχουν αυτά τα συστήματα σε διάφορους κλάδους. Η παρούσα μελέτη εξετάζει τα πολλά οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε μια προσπάθεια να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους νομοθέτες. Έτσι, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις που σκέφτονται να στραφούν από την έντυπη στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε η δομημένη συνέντευξη, με την συμμετοχή 10 ελεγκτών που τους τέθηκαν 8 ερωτήσεις με κύριο σκοπό την κατανόηση των αντιλήψεων και των εμπειριών των συγκεκριμένων ελεγκτών των επιχειρήσεων αναφορικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η επιλογή αυτής της μεθόδου κρίθηκε κατάλληλη, δεδομένου ότι προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης ανάλυσης αλλά kai άμεσών διευκρινήσεων επιτρέποντας πιο ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων. Στα κύρια συμπεράσματα τονίζονται τα πολλά οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως η τεράστια μείωση του κόστους, η βελτιωμένη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα και τα σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Οι οργανισμοί μπορούν να βελτιώσουν μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης τη διαχείριση των ταμειακών ροών τους, να εξορθολογήσουν τις λειτουργίες και να μειώσουν τις διοικητικές ευθύνες, μεταβαίνοντας από τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται στο χαρτί σε ηλεκτρονικές μορφές. Τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των συστημάτων λόγω των πεπαλαιωμένων συστημάτων που διαθέτουν οι μικρομεσαίες συνήθως επιχειρήσεις και το αυξημένο κόστος αναβάθμισης τους.
e-invoicing in business
Μ.Δ.Ε. 119
Keywords: Λογιστικά πληροφοριακά συστήματα; Εταιρείες -- Ελλάδα -- Λογιστική; Ψηφιακή υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης προϊόντος; Νέες τεχνολογίες; Εφαρμογή λογισμικού -- Ανάπτυξη; Ηλεκτρονική Τιμολόγηση; Aυτοματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής ψηφιακών εγγράφων; Δημόσιο Σύστημα Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης; Edi; Xml; Pes