Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ως εργαλείο ανάπτυξης στους Ο.Τ.Α . Η περιπτωσιολογική μελέτη του Δήμου Τοπείρου. - Μουμτζής, Μόδεστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η ταχύρρυθμη και διαρκής εξέλιξη της κοινωνίας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απαίτηση των πολιτών για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών έχει δημιουργήσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στους δημόσιους οργανισμούς προκυμμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται αμεσότερα και ποιοτικότερα. Για να γίνει εφικτή η υλοποίηση των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, πρέπει να γίνει η εφαρμογή των βασικών αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας είναι μία νέα φιλοσοφία μάνατζμεντ που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας ενός οργανισμού ως σύνολο και απαιτεί την συμμετοχή όλων σε όλα. Κύριος στόχος της είναι η ικανοποίηση του πολίτη και η συνεχή βελτίωση των επιχειρησιακών και παραγωγικών διαδικασιών του οργανισμού. Με την παρούσα διπλωματική επιδιώκεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο Τοπείρου σχετικά με την εφαρμογή των βασικών αρχών της ΔΟΠ, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων με την επεξεργασία και ανάλυση των οποίων να προταθούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές και προτάσεις βελτίωσης, οι οποίες θα συνδράμουν σημαντικά στο μετασχηματισμό του Δήμου Τοπείρου σε έναν οργανισμό παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η μεθοδολογία εκπόνησης της εργασίας που θα ακολουθηθεί αποτελείται από την αναζήτηση, τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών όπως αυτά προκύπτουν από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς και σε πρωτογενή τομέα με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου από το σύνολο των Ανώτερων Διοικητικών Στελεχών του Δήμου. Η σκοπιμότητα της εργασίας συνίσταται στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου, στη διαπίστωση της ποιότητας της τρέχουσας ηγεσίας καθώς και στην κατανόηση του καίριου ρόλου που καλείται να πραγματοποιήσει στην προώθηση και καθιέρωση μίας κουλτούρας ποιότητας στον οργανισμό με σκοπό την παροχή αυξημένων ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Total Quality Management as a development tool in first degree local authorities. The case study of the Municipality of Topeiros.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Δημόσιος Τομέας; Ο.Τ.Α Α βαθμού; Ποιότητα; Ανώτερα Διοικητική Στελέχη; Διαδικασία μετάβασης; Δήμος Τοπείρου