Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Οικονομικός Προγραμματισμός – Η περίπτωση του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος - Μπότσαρη, Χρυσάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η διπλωματική εργασία αφορά στην περίπτωση του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος και ειδικά στα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Π.) του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος που καταρτίστηκαν τις περιόδους 2011 - 2014 & 2015 - 2019. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2011-2014 καταρτίστηκε μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και συνετέλεσε στην διαμόρφωση μίας νέας, ενιαίας ταυτότητας για τις συνενούμενες δημοτικές ενότητες και στον σχεδιασμό της λειτουργίας και ανάπτυξης του Δήμου, με τις κατευθυντήριες γραμμές που προσδιορίζει η νομοθεσία. Ο σκοπός του Ε. Π. είναι: η προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης, η Εσωτερική Διοικητική – Οικονομική Λειτουργία του Δήμου ως οργανισμού, η ανάπτυξη συνεργασιών του Οργανισμού με τους κοινωνικούς φορείς, τους όμορους Δήμους, την κεντρική διοίκηση. Με την εργασία αυτή επιδιώκεται να απαντηθεί το κύριο ερώτημα της χρησιμότητας των Ε.Π. και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης των Ο.Τ.Α. μέσω αυτών. Μετά την διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, οι πηγές για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας είναι το θεσμικό πλαίσιο και οι ισχύοντες νόμοι για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού. Πρωτεύουσα ύλη αποτελεί το περιεχόμενο του Οδηγού Κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ο.Τ.Α. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. Η επισκόπηση Ε.Π. ΟΤΑ από τον ειδικό διαδικτυακό χώρο για την παρακολούθηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού, του Υπουργείου Εσωτερικών http://epota.ypes.gr . Επιπλέον αξιοποιούνται και τα δύο κείμενα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Δήμου με τις σχετικές τους αποφάσεις. Παρουσιάζεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση του Δήμου, η θέση του στην περιφέρεια Αν. Αττικής, και σχολιάζονται οι στρατηγικοί στόχοι των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αξιολογείται η εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των στόχων τους στον Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος. Γίνεται αναφορά στους δείκτες υλοποίησης των δράσεων – στόχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Τέλος διατυπώνονται συμπεράσματα ως προς την εφαρμογή των Ε.Π., την χρησιμότητα και τα αποτελέσματα διοίκησης των Ο.Τ.Α. μέσω των Ε.Π..
Bussiness planning & financial programming. The case of the municipality of Spata-Artemis
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος; Επιχειρησιακά προγράμματα; Τοπική ανάπτυξη