Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου - Παρασκευοπούλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία ερευνά το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά για τις τάξεις Γ', Δ', Ε', ΣΤ'. Συγκεκριμένα αξιολογείται το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών ως προς την επιδιωκόμενη και προσλαμβανόμενη μορφή του από τους εκπαιδευτικούς κατά την πιλοτική εφαρμογή του το σχ. έτος 2021-2022. Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών σε σχέση με τη δομή του προγράμματος σπουδών, τις αδυναμίες που παρουσιάζει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κατά την εφαρμογή του καθώς και τις προτάσεις τους για πιθανή βελτίωσή του. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στην παρούσα μελέτη είναι η ημιδομημένη συνέντευξη και τα ερευνητικά υποκείμενα είναι δώδεκα εκπαιδευτικοί που είτε είχαν επιμορφωθεί ή/και εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών. Η έρευνα εντοπίζει σημαντικά ευρήματα όπως ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών διαπνέεται από σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και στοχεύει στην καλλιέργεια των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών.
Αριθμός ΕΙσαγωγής:013643 cd
Keywords: Θρησκευτική εκπαίδευση -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέο πρόγραμμα σπουδών; Θρησκευτικά; Δημοτικό; Πιλοτική εφαρμογή; Απόψεις εκπαιδευτικών; New study program; Religious education; Primary school; Pilot implementation; Teacher's views