Επισιτιστική Ανασφάλεια κατά την Έναρξη της Κρίσης Χρέους το 2008: Συγκριτική Ανάλυση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής - Παπαϊωάννου, Διονυσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του φαινομένου της επισιτιστικής ανασφάλειας κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008 και η συγκριτική ανάλυση της επίδρασης της επισιτιστικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική. Αρχικά, αναζητούνται τα αίτια που προκάλεσαν το επισιτιστικό πρόβλημα. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στις πολιτικές αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, καθώς και στο βαθμό αποτελεσματικότητάς τους. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται μεθοδολογικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και απεικόνισης με σκοπό αφενός την καταγραφή του μεγέθους του επισιτιστικού προβλήματος και του τρόπου που αυτό συσχετίζεται με την οικονομική κρίση και αφετέρου του τρόπου που κατανέμεται στις δύο υπό εξέταση περιοχές. Η βασική διαπίστωση της διπλωματικής εργασίας είναι ότι το επισιτιστικό ζήτημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008 επηρέασε σε μεγαλύτερο βαθμό τον αναπτυσσόμενο κόσμο, Αφρική, από τον ανεπτυγμένο, Ευρωπαϊκή Ένωση και πως οι μηχανισμοί στήριξης κρίθηκαν μάλλον ανεπαρκείς τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Food Insecurity at the 2008 Dept Crisis breakout: A Comparative Analysis of the European Union and Africa
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση; Δικαίωμα στην τροφή; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Επισιτιστική Ανασφάλεια; Οικονομική Κρίση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Αφρική