Εφαρμογή συστήματος κοστολόγησης κατά δραστηριότητες a.b.c. σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου βιολογικών τροφίμων super market - Εμμανουήλ, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους, να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και κατ’ επέκταση να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά. Η δυναμική εξέλιξη των επιχειρήσεων κατέστησε αναγκαίο τον συνεχή έλεγχο των κοστών της. Για την επίτευξη αυτού του ελέγχου, ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η δημιουργία και η εφαρμογή ενός συστήματος κοστολόγησης. Μέσω ενός τέτοιου συστήματος, η διοίκηση της επιχείρησης έχει συνεχή ενημέρωση για τα κόστη της και μέσω των δεδομένων όπου της προσφέρει μπορούν να χαράξουν τις κατάλληλες στρατηγικές, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σκοπός αυτής της εργασίας, είναι να εφαρμοστεί ένα σύστημα Κοστολόγησης Βάσει Δραστηριοτήτων σε μια Επιχείρηση Λιανικού Εμπορίου Βιολογικών Τροφίμων ( Super Market). Η εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης Βάσει Δραστηριοτήτων θα πραγματοποιεί ανά τρίμηνο του έτους 2021 και έπειτα συγκεντρωτικά για τα έτη 2019 και 2020. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εφαρμογή του συστήματος μας δόθηκε πλήρης πρόσβαση από την επιχείρηση σε όλα τα οικονομικά της δεδομένα όπως ισοζύγια λογιστικής, απογραφές, βιβλία παγίων, μισθοδοτικές καταστάσεις και ότι άλλο δεδομένο χρειάστηκε. Έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων, στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα τα οποία θα παρουσιαστούν, να προτείνουμε στην επιχείρηση τρόπους για την αντιμετώπιση τους καθώς και να τους δείξουμε την πληροφόρηση την οποία μπορούν να αντλήσουν μέσω ενός συστήματος κοστολόγησης Βάσει δραστηριοτήτων. Τέλος, έπειτα από την ανάλυση και τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν, θα γίνει κατανοητή η αξία ενός συστήματος κοστολόγησης και πόσο μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση για την αύξηση των κερδών της.
Implement an activity based costing system a.b.c in an organic food retail business super market
Μ.Δ.Ε. 07
Keywords: Διοίκηση επιχειρήσεων; Λογιστική; Λογιστική -- Πρότυπα; Χρηματοοικονομικές καταστάσεις; Χρηματοοικονομική; Κόστος; Διοικητική λογιστική; Κοστολόγηση βάσει δραστηριοτήτων.; Management accounting; Cost; Activity based costing