Ο ρόλος των μη επανδρωμένων Αεροσκαφών στην Γεωπολιτική - Γάλλιος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη εποχή είναι η είσοδος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (μΕΑ), γνωστά και ως “drone”, στην καθημερινότητα. Ο ρόλος τους φαίνεται να είναι διπλός. Αφενός, η διαδεδομένη ερασιτεχνική τους χρήση τα καθιστά το απόλυτο «gadget» της εποχής, το οποίο δίνει την δυνατότητα θεαματικών εναέριων λήψεων (βίντεο και φωτογραφιών). Αφετέρου, αποτελούν ορόσημο για το ξεκίνημα μια νέας επιτηρούμενης εποχής, όπου τίποτα δεν θα μπορεί να μείνει κρυφό. Συγκεκριμένα, τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΣμΕΑ) χρησιμοποιούνται σε καιρό ειρήνης για αυτό τον σκοπό δηλαδή επιτήρηση, ανίχνευση και συλλογή πληροφοριών. Αντίθετα, εν καιρώ πολέμου η χρήση τους περιλαμβάνει και την εξουδετέρωση στόχων. Σε διεθνές επίπεδο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Στο βωμό της προστασίας της ανθρωπότητας από την τρομοκρατία έχει εκτελεστεί μεγάλος αριθμός ατόμων από τις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με αυτές συνδέονταν με την ισλαμική τρομοκρατία. Τέλος, η τρομοκρατία έχει χρησιμοποιήσει και αυτή με τη σειρά της τα drones στρέφοντάς τα στην ουσία κατά της ανθρωπότητας και των ίδιων των δημιουργών αυτής της προηγμένης τεχνολογίας.
Μ.Δ.Ε. 29
Keywords: Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη; Γεωπολιτική; Drones