Η χρηματοοικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων . Κίνδυνος πτώχευσης και μοντέλα πρόβλεψης εταιρικής πτώχευσης - Σολακίδου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη χρηματοοικονομική κρίση και τον κίνδυνο πτώχευσης των επιχειρήσεων. Γίνεται ανάλυση των βασικών μοντέλων πρόβλεψης της εταιρικής πτώχευσης και εφαρμόζεται το πιο διαδεδομένο μοντέλο, η συνάρτηση διαφοροποίησης Z-score του Altman σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αρχικά, γίνεται μια εκτενής αναφορά στην χρηματοοικονομική κρίση - τι είναι, αιτίες δημιουργίας καθώς και μια ιστορική αναδρομή των κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, αναφέρονται οι συνέπειες της κρίσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο καθώς και κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Στη συνέχεια γίνεται μια αναλυτική περιγραφή της έννοιας της πτώχευσης και μια εκτενής αναφορά στους λόγους που οδηγούν μια εταιρία στην πτώχευση αλλά και στο πως αυτή μπορεί να αποφευχθεί. Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή των μοντέλων πρόβλεψης της εταιρικής πτώχευσης με εκτενέστερη αναφορά στο μοντέλο Z-Score του Altman. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας εφαρμόζεται η συνάρτηση διαφοροποίησης Z-Score του Altman σε δέκα ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας στοιχεία από δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις (ισολογισμούς και καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως) για τα έτη 2006 έως και 2010 και γίνεται εκτίμηση του κινδύνου πτώχευσής τους.
Μ.Δ.Ε. 74
Keywords: Επιχειρήσεις -- Χρηματοοικονομική; Πτώχευση; Χρηματοοικονομική κρίση; Επιχειρήσεις; Εταιρική πτώχευση; Ελληνικές επιχειρήσεις; Z-Score; Altman's Z