Ηλεκτρονική Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση. Μελέτη εφαρμογής πρακτικών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στα Κ.Ε.Π. - Παλαιού, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία σκοπό έχει να προσεγγίσει την Δημόσια Διοίκηση. Να ακολουθήσει την πορεία εξέλιξης της από το γραφειοκρατικό μοντέλο του Βέμπερ στη σύγχρονη ηλεκτρονική μορφή της με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Να αναλύσει τον ρόλο της πανδημίας στην επιτάχυνση της Ηλεκτρονικής Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης. Να μελετήσει τις υπηρεσίες μιας στάσης εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας. Να προσεγγίσει το νέο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που ήδη έχει ανατείλει στις αναπτυγμένες χώρες αποτελώντας το μέλλον της διοίκησης. Εν κατακλείδι, θέτοντας τον θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ως μελέτη πρακτικής εφαρμογής, να αξιολογήσει με δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας την Ηλεκτρονική Δημόσια Διοίκηση στην πράξη. Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο αποτυπώνεται η θεωρητική τεκμηρίωση του θέματος. Ήτοι οι βασικοί ορισμοί σε σχέση με την δημόσια διοίκηση, την ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ακολουθεί μια ιστορική ανασκόπηση στην εξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης με το πέρασμα του χρόνου, καθώς γίνεται αναφορά και στην πορεία της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα. Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μελετάται το πώς περάσαμε σε αυτό το μοντέλο διοίκησης καθώς και η επίδραση της πανδημίας στην επιτάχυνση της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ενώ επιχειρείται να αναλυθεί με τη μέθοδο Swot η Ελληνική Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Στο τρίτο κεφάλαιο προσεγγίζονται οι Υπηρεσίες μίας Στάσης. Γίνεται αναφορά στα Κ.Ε.Π την πιο αναγνωρισμένη Υπηρεσία μιας Στάσης στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myKEPlive. Αναλύεται με τη μέθοδο του SWOT η λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων, εντοπίζοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία, τις ευκαιρίες και τις αδυναμίες τους. Παράλληλα κατατίθενται τα επίσημα στατιστικά της εφαρμογής myKEPlive, όπως παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού Κepstats.mindigital.gr. Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στις Υπηρεσίες μιας Στάσης και στο πώς λειτουργούν στο διεθνές στερέωμα. Συγκεκριμένα στο κράτος της Εσθονίας του Καζακστάν και της Ιταλίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο μελετώνται οι Υπηρεσίες χωρίς Στάση. Αυτό το νέο και πιο εξελιγμένο μοντέλο της ΗΔ, που ήδη εφαρμόζεται σε κάποια κράτη, το λεγόμενο και ως Non stop shop. Διαπραγματεύονται και συγκρίνονται τα 2 μοντέλα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, One stop shop και Non stop shop, εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία του κάθε μοντέλου. Το κεφάλαιο κλείνει με αναφορές και παραδείγματα Υπηρεσιών χωρίς Στάση. Το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο, παραθέτει το ερευνητικό μέρος, όπου περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, γίνεται στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα.
Digital Public Administration and Governance. An Empirical Review of CSC’s Digital Governance
Αρ. Εισ.: 23 cd
Keywords: Διαδίκτυο (Internet) στη δημόσια διοίκηση; Διαδίκτυο στη δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση -- Πληροφοριακών πηγών, Διαχείριση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση -- Τεχνολογικές καινοτομίες; Δημόσια Διοίκηση; Ηλεκτρονική Διοίκηση; Γραφειοκρατία; Μεταρρυθμίσεις; Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; ΚτΠ; eEurope; Υπηρεσίες Μίας Στάσης; ΚΕΠ; myKEPlive; Υπηρεσίες Χωρίς Στάση