Δικαιώματα του παιδιού και αποϊδρυματοποίηση. Οι απόψεις των επαγγελματιών στα Ιδρύματα παιδικής προστασίας. - Βήλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά παιδιά, που συνεχίζουν να διαμένουν και να μεγαλώνουν τόσο σε πλαίσια όσο και σε δομές ιδρυματικής φροντίδας και προστασίας, ανοιχτού ή κλειστού τύπου. Είναι φανερό ότι μεγάλος αριθμός παιδιών βρίσκεται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο θεσμός του ιδρύματος απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία και είναι απαραίτητο να αναδειχθούν οι ανάγκες των παιδιών, που διαμένουν σε πλαίσια παιδικής προστασίας, τα δικαιώματά τους και όσα χρειάζονται για να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας και στη προκείμενη περίπτωση της ελληνικής κοινωνίας, όπου θα τους παρέχονται τα ίδια κοινωνικά αγαθά με τα υπόλοιπα παιδιά, που διαμένουν σε πλαίσια εκτός ιδρυματικής φροντίδας και θα έχουν τις ίδιες προσβάσεις στη κοινωνία, που ζουν και μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα, η παρούσα εργασία αναφέρεται στην ιστορική ανασκόπηση των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Επιπρόσθετα, αναφέρονται οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τη σχέση που έχουν με τους επαγγελματίες στις δομές, καθώς και τα παιδιά μεταξύ τους.. Ακόμα, αναφέρονται οι δράσεις, προγράμματα ή οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, που πραγματοποιούνται στα ιδρύματα παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποιησής των παιδιών μέσα από τη σκοπιά των επαγγελματιών των ιδρυμάτων. Τέλος, παρουσιάζεται η συμβολή των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας τόσο στα παιδιά, που διαμένουν στο ίδρυμα, όσο και των οικογενειών τους εκτός των ιδρυμάτων, καθώς συνεπικουρεί και στην καλύτερη συνεργασία του ιδρύματος με την οικογένεια. Παράλληλα, διαφαίνονται οι δράσεις ή οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, που πιθανώς κάποιες δομές εφαρμόζουν στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών από τα ιδρύματα παιδικής προστασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012791 cd
Keywords: Παιδιά, δικαιώματά τους; Παιδιά -- Ιδρυματική φροντίδα; Παιδιά -- Υπηρεσίες για; Παιδική πρόνοια; Παιδιά -- Κοινωνικές συνθήκες; Παιδιά -- Κοινωνική ενσωμάτωση; Δικαιώματα του παιδιού; Ιδρύματα παιδικής προστασίας; Ιδρυματοποίηση; Αποϊδρυματοποίηση; Εναλλακτικές προσεγγίσεις; Children's rights; Child protection; Foster care; Institutionalization; Deinstitutionalization; Alternative provisions