Στρατηγικός Προγραμματισμός και Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων Μελέτη Περίπτωσης- Δήμος Ηλιούπολης - Κόκκορη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
H στρατηγική αποτελεί σημαντικό παράγοντα για μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό ανεξάρτητα από την δραστηριότητα που αναπτύσσει, το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ενώ σχετίζεται με αποφάσεις και πράξεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη επιβίωση του οργανισμού. Οι οργανισμοί δεν μπορούν να διαμορφώνουν στρατηγικές χωρίς να μπορούν να τις υλοποιήσουν ή το αντίθετο. Οι διαδικασίες διαμόρφωσης και υλοποίησης της στρατηγικής είναι αλληλένδετες και επηρεάζει η μία την άλλη. Οι άνθρωποι αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα για την επίτευξη της στρατηγικής των οργανισμών. H στρατηγική διοίκησης ανθρώπινων πόρων ειδικεύεται στην διαχείριση των ανθρώπων και μέσα από τις λειτουργίες της προσπαθεί να επιτύχει τη σύνδεση της με την επιχειρησιακή στρατηγική και την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τον οργανισμό. Αξιοποιώντας λειτουργίες όπως, ο προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας , η αξιολόγηση , η εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, αμοιβές κλπ. σε συνδυασμό με εργαλεία όπως εμπλουτισμένα οργανογράμματα, σχέδια διαδοχής, σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα οι οργανισμοί προσπαθούν να προβλέψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ παράλληλα να εφαρμόσουν σχέδια για προσλήψεις , εκπαίδευση , ανάπτυξη και ενίσχυση της απόδοσης των εργαζομένων προκείμενου να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με την μελέτη περίπτωσης του Δήμου Ηλιούπολης αναδεικνύεται η ανάγκη προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων του οργανισμού σε συνδυασμό με το όραμα και την επιχειρησιακή στρατηγική του αλλά και το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο. Με την αξιοποίηση λειτουργιών και εργαλείων διοίκησης ανθρώπινων πόρων και τον εντοπισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων του υφιστάμενου προσωπικού ,ο οργανισμός προσπαθεί να προβλέψει τις μεταβολές και να εφαρμόσει σχέδια προσλήψεων , εκπαίδευσης, αξιολόγησης και προαγωγών, επικοινωνίας και εργασιακών σχέσεων σε εναρμόνιση με τη στρατηγική του αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, η σύνδεση της επιχειρησιακής στρατηγικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησής και της διοίκησης ανθρώπινων πόρων διανύει μια νέα περίοδο. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάλληλη υποστήριξη θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις λειτουργίες της διοίκησης ανθρώπινων πόρων τους γεγονός που θα συμβάλει στην υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους και την ενίσχυση του ρόλου τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Strategic Planning and Human Resource Management Case Study –Municipality of Ilioupolis
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Διοίκηση και οργάνωση; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγική; Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων; Προγραμματισμός