Η συμβολή του νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Καραχάλιου, Τριάδα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη συμβολή του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός της έρευνας αποτελεί η διερεύνηση του βαθμού στον οποίο το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς σε αυτό το επίπεδο διοίκησης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, διεξήχθη ποσοτική ανάλυση με τη χρήση ερωτηματολογίου. Το εργαλείο συλλογής δεδομένων σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της μελέτης και διανεμήθηκε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας google forms. Το δείγμα της έρευνας συγκεντρώθηκε μέσω μιας διαδικασίας αλυσίδας, όπου αρχικά επιλέχθηκαν ορισμένοι συμμετέχοντες οι οποίοι στη συνέχεια πρότειναν άλλους. Η διαδικασία αυτή διευκολύνθηκε από τη χρήση διαφόρων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η μέθοδος δειγματοληψίας ονομάζεται Δειγματοληψία Χιονοστιβάδας (Snowball Sampling). Χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι περιγραφικής στατιστικής για να αποτυπωθεί η κατανομή των δεδομένων και να εντοπιστούν τα πιο συχνά χαρακτηριστικά. Σημαντικό εύρημα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα σενάριο διαφθοράς, δήλωσαν ότι θα αναφέρουν το περιστατικό στον άμεσο προϊστάμενό τους για να εξετάσει το ζήτημα. Αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει υψηλό επίπεδο ηθικής συνείδησης και αίσθησης ευθύνης. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανέφερε πως θα ζητούσε νομική συμβουλή ή καθοδήγηση για να βεβαιωθεί ότι γνωρίζει την ορθή τήρηση των διαδικασιών. Στην ίδια κατεύθυνση, αν και η πλειοψηφία του δείγματος έχει παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο για τους νόμους που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις, ένα σημαντικό ποσοστό (39,6%) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των πολύπλοκων διαδικασιών, στην ανάπτυξη ενός ισχυρότερου αισθήματος ηθικής ευθύνης και στην ικανότητα των εργαζομένων να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα διαφθοράς. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος του δείγματος (N=63) αποτελεί περιορισμό για τη δυνατότητα εξαγωγής γενικών συμπερασμάτων.
Τhe contribution of the Public Procurement Law in the fight against corruption in Local Government
Αρ. Εισ.: 190 cd
Keywords: Δημόσιες συμβάσεις -- Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Διαφθορά -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δημόσιες συμβάσεις; Διαφθορά; Public procurement; Corruption