Επαγγελματικοί κίνδυνοι από έκθεση σε αίμα και βιολογικά υγρά - Παππά, Γλυκερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξεταστεί ο επαγγελματικός κίνδυνος στον οποίον εκτίθεται το νοσηλευτικό προσωπικό από την χρήση αιχμηρών αντικειμένων, όπως σύριγγες, και την έκθεσή τους σε βιολογικά υγρά, όπως αίμα, στο νοσοκομείο «ΚΑΤ». Υλικό και μέθοδος: Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν την περίοδο 01.01.2003 – 31.12.2011. Τα στοιχεία αυτά αφορούν 89 ατυχήματα που σημειώθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ» και βασίστηκαν σε στοιχεία που είχε ήδη συλλέξει η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Αποτελέσματα: Τα περισσότερα ατυχήματα δηλώθηκαν από γυναίκες, νοσηλεύτριες, ηλικίας 31 – 40 ετών, στην πρωινή βάρδια από τις 8:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ., ενώ η πλειοψηφία των ατυχημάτων έλαβε χώρα στο χειρουργείο και στο αναισθησιολογικό τμήμα. Τα περισσότερα ατυχήματα που καταγράφησαν προήλθαν από κάποιο μολυσμένο αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο ήταν η βελόνα, κατά την προσπάθεια επανατοποθέτησης του καπακιού αυτής, στον αριστερό και δεξιό δείκτη. Συμπεράσματα: Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι και η διοίκηση τηρούν τους πολύ βασικούς κανόνες ασφαλείας, αλλά δεν προβαίνουν σε άλλα μέτρα προφύλαξης και μέτρα αντιμετώπισης των ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι περισσότερο ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα προφύλαξής τους.
Keywords: Νοσηλευτές; Επαγγελματικοί κίνδυνοι; Αίμα; Βιολογικά υγρά; Επαγγελματικός κίνδυνος; Βιολογικό υγρό; Αιχμηρό αντικείμενο; Προφύλαξη; Ενημέρωση; Κ.Α.Τ.; Occupational hazard; Biological fluid; Sharp object; Precaution; Information; K.A.T