Η ανάλυση των κινδύνων από τις στρατηγικές της τρομοκρατίας - Αδαμόπουλος, Ελευθέριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της τρομοκρατικής δράσης και η ανάλυση των κινδύνων από την εφαρμογή της ώστε να καθοριστεί ποια αποτελεί την επικινδυνότερη στρατηγική των τρομοκρατικών ομάδων. Αφού πραγματοποιηθεί η ανάλυση του θεωρητικού υπόβαθρου της τρομοκρατίας, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες περιπτωσιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν τις τρομοκρατικές τακτικές ώστε να προσδιοριστούν οι ευρύτερες επιπτώσεις που δύναται να αντιμετωπίσουν τα κράτη. Στη συνέχεια με την χρήση εργαλείων διακινδύνευσης (Risk Matrix, Event Tree Analysis) θα γίνει η σύγκριση των πιθανών κινδύνων από την επιτυχημένη τρομοκρατική δράση ώστε να αναλυθούν οι πιθανές εκβάσεις για τα κράτη, οπότε και να προσδιοριστεί ποια στρατηγική έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν εν τέλει ότι όλες οι στρατηγικές των τρομοκρατών εκτείνονται σε ένα ευρύ αλλά κοινό φάσμα δράσης που μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καταστροφικές συνέπειες, αρκεί να εντοπισθούν εγκαίρως οι στόχοι των τρομοκρατών. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως παρουσιάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία επιδιώκουν την αλλαγή του status quo, την πρόκληση πλήγματος στους τομείς της οικονομίας, της ανθρώπινης ζωής καθώς και την ψυχολογική επίδραση για την κοινωνία. Μετά τις διαδικασίες διακινδύνευσης διαπιστώθηκε πως η στρατηγική της πρόκλησης αποτελεί την επικινδυνότερη στρατηγική καθώς εμπεριέχει κινδύνους που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και αφορούν τους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της ακεραιότητας της δημοκρατίας. Με τα κατάλληλα μέτρα που αφορούν την θεμιτή χρήση της βίας από τα κράτη και την αξιοποίηση των υπηρεσιών πληροφοριών, υπάρχει περιθώριο να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της τρομοκρατίας χωρίς να προκληθούν επικίνδυνες καταστάσεις για την ανθρώπινη ασφάλεια.
The analysis of risks from terrorism strategies
Keywords: Τρομοκρατία; Ασφάλεια, Διεθνής; Διαχείριση κινδύνου; Τρομοκρατία; Πρόκληση; Ανθρώπινη ασφάλεια; Αντίκτυπος