Μεθοδολογία και κριτήρια αξιολόγησης για την αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας - Σωτηροπούλου, Σανιώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Κάθε οργανισμός που θέλει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που επιτάσσει η εποχή, είναι απαραίτητο να είναι ανοικτός στις απαραίτητες αλλαγές που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει και ποικίλες προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, η κρίση σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο αλλά και η υγειονομική κρίση ανέδειξαν σημαντικές παραλήψεις και προβλήματα σε επίπεδο διαχείρισης και σχεδιασμού των διεργασιών. Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η εφαρμογή των νέων προτύπων λειτουργίας στην Περιφέρεια, προϋποθέτει τη διαχείριση της αλλαγής μέσα από συνδυασμένες ενέργειες διαβούλευσης ευαισθητοποίησης, ενεργού συμμετοχής και συστηματικής υποστήριξης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός της αναδιοργάνωσης της εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκε καταγραφή του οράματος, των στόχων και των δράσεων της διαδικασίας αναδιοργάνωσης, ενώ η ποιοτική έρευνα ανέδειξε την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυνατότητες και τα προβλήματα της Περιφέρειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου με τη χρήση δομημένων και ημιδομημένων συνεντεύξεων, αναδεικνύουν την ανάγκη αποτύπωσης του αντίκτυπου των έργων και των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ενίσχυσης του διατμηματικού και διεπιστημονικού συντονισμού, αναδιαμόρφωσης των Διευθύνσεων και των διαδικασιών, εισροής νέων προσεγγίσεων και ειδικοτήτων, αλλά και έμφασης στην εκπαίδευση, την εξυπηρέτηση και τη ροή των διαδικασιών.
Methodology and evaluation criteria for the reorganization of the internal operation of local government organizations. The case of the Region of Western Greece.
Αρ. Εισ.: 78 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; ΟΤΑ; Περιφερειακός σχεδιασμός; Ελλάδα περιφέρειες; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Αναδιοργάνωση; Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Regional and Local Authorities; Re-organization; Region of Western Greece