Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τις καινοτομίες στην εκπαίδευση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην πραγματοποίησή τους - Ρεκούμη, Ευσταθία-Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Εισαγωγή: Είναι σαφώς επιτακτική ανάγκη η εισαγωγή καινοτομιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς μεταβολές και απαιτήσεις της κοινωνίας μας στο σύγχρονο σχολείο. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έναντι των καινοτομιών στην εκπαίδευση και να εντοπιστούν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πραγματοποίηση αυτών. Μέθοδος: Το δείγμα αποτελείται από 90 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητα Αττικής, στους οποίους στάλθηκαν ηλεκτρονικά τα ερωτηματολόγια. Το ερευνητικό εργαλείο εστάλη αφού προηγουμένως ελέγχθηκε ως προς την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του. Πρόκειται για ποσοτική έρευνα. Η τεχνική της δειγματοληψίας που επιλέχθηκε ήταν αυτή της μη πιθανότητας και συγκεκριμένα η μέθοδος δείγματος χιονοστιβάδας Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτελείται από γυναίκες αφορά με ποσοστό 72,2% (Ν=65). Σε ότι αφορά, την ηλικία των ερωτώμενων, η πλειοψηφία ανήκει μεταξύ 46 55 ετών με ποσοστό 30% (Ν=27). Το 52,2% (Ν=47) των εκπαιδευτικών κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα. Σε ότι αφορά τις δράσεις-εργαλεία που αφορούν καινοτομία στα σχολεία, η επικρατέστερη απάντηση αφορούσε τις νέες μεθόδους διδασκαλίας (Μ.Τ. 4,14) και ακολούθησε η περιβαλλοντική εκπαίδευση (Μ.Τ. 3,80). Οι λόγοι που δρουν ανασταλτικά στην εφαρμογή καινοτομιών αφορούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας (Μ.Τ. 4,32), στην πίεση της διδακτέας ύλης (Μ.Τ. 4,26), στην έλλειψη χρόνου (Μ.Τ. 4,07) και στα ανεπαρκή μέσα και οι πόροι (Μ.Τ. 3,98). Συμπεράσματα: Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι οι ίδιοι, όπως επίσης και το ΙΕΠ είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της καινοτόμου δράσης. Οι παράγοντες που βοηθούν στην αποτελεσματικότητα μιας καινοτομίας αφορούν στην επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, στην θετική στάση των εκπαιδευτικών ως προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Οι σημαντικότεροι λόγοι που δρουν ανασταλτικά στην εφαρμογή καινοτομιών αφορούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας, στην πίεση της διδακτέας ύλης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013978 cd
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική καινοτομία; Εκπαιδευτικοί; Δυσκολίες στην καινοτομία; Educational innovation; Teachers; Difficulties in innovation