Η χρήση νέων διoικητικών εργαλείων και η πρoώθηση της ηλεκτρoνικής διακυβέρνησης ως μέσo τoυ νέoυ δημόσιoυ μάνατζμεντ - Τσιώλης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το απρόβλεπτο ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 το 2020 οδήγησε τα εταιρικά τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να αναζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την ευημερία των εργαζομένων, την ευέλικτη, μεικτή απασχόληση και την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της διαχείρισης της απόδοσης των εργαζομένων. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να εξετάσει την πρόοδο που σημειώθηκε στην ψηφιακή δημόσια υπηρεσία ως αποτέλεσμα της εφαρμογής πολιτικών προστασίας έναντι του COVID-19 μεταξύ 2019 και 2021. Συγκεκριμένα, θα αναθεωρηθούν τρεις βασικοί τομείς του δημόσιου τομέα, δηλαδή οι υπηρεσίες πολιτών, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πλατφόρμες gov.gr, gsis και taxesnet. Στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφηκαν οι απόψεις των ελλήνων υπαλλήλων του Δημοσίου με τη βοήθεια κατάλληλα σχεδιασμένου ερωτηματολογίου. Το παραπάνω ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε για την εξαγωγή συμπερασμάτων που παρέχουν πολύτιμη καθοδήγηση για το σχεδιασμό παρόμοιων στρατηγικών διαχείρισης περιπτώσεων στο μέλλον. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων μας είπε ότι οι οργανισμοί για τους οποίους εργάζονται έχουν εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό την τηλεργασία και τις ηλεκτρονικές διασκέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown. Από τότε, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας και πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2022 (δηλαδή μετά το τέλος της πανδημίας).
The use of new administrative tools and the promotion of e-government as a means of new public management
Μ.Δ.Ε. 31
Keywords: Δημόσιoς τoμέας; Ψηφιακή τεχνoλoγία; Covid 19; Δημόσιoς τoμέας; Μεταστρoφή; Ψηφιακή τεχνoλoγία; Αλλαγή; Public sector; Conversion; Digital technology; Change