Εργασιακή ικανοποίηση των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΑ και εργασιακή εξουθένωση - Αργυροπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) είναι η μετεξέλιξη του ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων). Ο νεοσύστατος Οργανισμός δημιουργήθηκε με τον Ν. 4520/2018 και είναι πλέον ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο Οργανισμός αξιοποιεί το προσωπικό, την πείρα και τις υφιστάμενες κεντρικές και περιφερειακές διοικητικές δομές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Αποτελείται από την Κεντρική Υπηρεσία με έδρα την Αθήνα και τις εννέα Περιφερειακές του Διευθύνσεις (Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας). Με την παρούσα έρευνα έγινε μια προσπάθεια: Να μετρηθεί η εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων ως προς τις εξής πτυχές: Α) Εργασιακό Περιβάλλον, Β) Σχέση με τους Συναδέλφους, Γ) Αντικείμενο εργασίας, Δ) Σχέση με τον Προϊστάμενο, Ε) Αμοιβή, ΣΤ) Σχέση με τη Διοίκηση του Οργανισμού, Ζ) Μακροοικονομικό / Εξωτερικό Περιβάλλον. Να διερευνηθεί η επίδραση δημογραφικών παραγόντων στην εργασιακή ικανοποίηση και Να διερευνηθεί η επίδραση της εργασιακής εξουθένωσης των υπαλλήλων στην εργασιακή τους ικανοποίηση. Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω των απαντήσεων του ερωτηματολογίου που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό και στάλθηκε προς συμπλήρωση ηλεκτρονικά σε φόρμα google. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε 282 συναδέλφους, έμεινε ανοικτό προς συμπλήρωση από τις 7 έως και τις 30/11/2019, έγιναν δύο υπενθυμίσεις για τη συμπλήρωσή του και ανταποκρίθηκαν συνολικά 82 συνάδελφοι, άρα το δείγμα είναι n=82. Περιλαμβάνει 39 ερωτήσεις και εξετάζει τις ως άνω Α) έως Ζ) πτυχές. Επίσης διερευνήθηκε η επίδραση των δημογραφικών παραγόντων στην εργασιακή ικανοποίηση και η επίδραση της εργασιακής εξουθένωσης των υπαλλήλων στην εργασιακή τους ικανοποίηση. Από την έρευνα προέκυψε πως η συνολική εργασιακή ικανοποίηση που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι είναι μέτρια. Συνοπτικά, οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΑ: α) δείχνουν μη ικανοποιημένοι ή ουδέτεροι ως προς την ικανοποίηση που λαμβάνουν από το χώρο εργασίας τους, β) δείχνουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους τόσο με τους συναδέλφους όσο και με τον προϊστάμενό τους, γ) δείχνουν μη ικανοποιημένοι ή ουδέτεροι από τον τρόπο εργασίας τους, από τις αποδοχές τους, από την ανώτατη διοίκηση και από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Με βάση τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων δεν φαίνεται να υπάρχουν στατιστικές διαφορές στις απαντήσεις που δίνουν. Εκεί που διαφαίνεται σημαντική διαφορά είναι ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους. Πιο συγκεκριμένα, η κατηγορία που υπηρετεί 17-24 έτη δείχνει σημαντικά χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση (κάτω από το μέσο όρο της ουδέτερης στάσης) από τις λοιπές κατηγορίες, ενώ την υψηλότερη δείχνουν όσοι έχουν πάνω από 33 έτη υπηρεσίας. Τέλος, αναμενόμενη ήταν η αρνητική σχέση μεταξύ ικανοποίησης και εξουθένωσης. Το 16,2% της μεταβλητότητας της συνολικής ικανοποίησης εξηγείται από την εργασιακή εξουθένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι το μοντέλο έχει ερμηνευτική ικανότητα και μπορούμε να το αναγάγουμε στον πραγματικό πληθυσμό.
Μ.Δ.Ε. 271
Keywords: ΟΠΕΚΑ; Εργασιακή ικανοποίηση; Εργασιακή εξουθένωση / BurnOut