Η ζωή και το έργο του Γιώργου Σαραντάρη - Ζαχαροπούλου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα εξετασθεί η ζωή και το έργου του Γιώργου Σαραντάρη ο οποίος, έχοντας καταγωγή από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και αναθρεμμένος σε ιταλικό περιβάλλον, με σπουδές νομικής, έζησε στην εποχή του Μεσοπολέμου. Απεβίωσε σε ηλικία 33 ετών λόγω των κακουχιών που υπέστη ως στρατιώτης στο Αλβανικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου του να αφήσει παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους ένα αξιόλογο έργο, λογοτεχνικό αλλά και φιλοσοφικό. Η προσφορά του δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως και γι’ αυτό θα γίνει στην παρούσα εργασία μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του έργου του. Θα προβληθούν λοιπόν τα κυριότερα μορφολογικά και θεματικά χαρακτηριστικά της ποιητικής του σκέψης, οι σημαντικότερες επιρροές που δέχθηκε στο έργο του, καθώς και οι σπουδαιότεροι σταθμοί στη ζωή του. Ας σημειωθεί ότι ο Σαραντάρης συναναστράφηκε με συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής του (διατηρώντας συχνή αλληλογραφία μαζί τους), όπως η Μελισσάνθη, ο Πεντζίκης, η Καρέλλη και ο Βαρβιτσιώτης, ενώ προώθησε με κριτικές του νέους λογοτέχνες, όπως ο Ελύτης. Μεγάλη του αγάπη υπήρξε η ενασχόληση με την ποίηση και τη φιλοσοφία. Δεν άσκησε κάποιο επάγγελμα, παρά τις παροτρύνσεις των γονιών του, γιατί επιθυμούσε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Επομένως, με την παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση του ποιητικού του, κυρίως, στοχασμού διανθισμένου με φιλοσοφικές ιδέες.
Keywords: Σαραντάρης , Γιώργος , 1908-1941; Σαραντάρης , Γιώργος , 1908-1941 -- Ερμηνεία και κριτική; Σαραντάρης , Γιώργος , 1908-1941 -- Φιλοσοφία; Σαραντάρης , Γιώργος , 1908-1941 -- Επιδράσεις; Ποιητές, Έλληνες (Σύγχρονοι) -- 20ος αιώνας -- Βιογραφία; Ελληνική ποίηση, Σύγχρονη -- Ιστορία και κριτική; Σαραντάρης; Λεωνίδιο; Ποίηση; Φιλοσοφία; Sarantaris; Leonidio; Poetry; Philosophy