Αντιλήψεις των υπαλλήλων για τη διαχείριση συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής σε εργασία γραφείου. - Παυλοπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να διερευνήσει τις αντιλήψεις υπαλλήλων γραφείου για τη διαχείριση συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής. Στη μελέτη πήραν μέρος με τυχαία επιλογή 76 άνδρες και 225 γυναίκες υπάλληλοι γραφείου που απάντησαν σε κλίμακα που είχε εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό ινστιτούτο υγιεινής και ασφαλείας και τροποποιήθηκε για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας. Η παράδοση του ερωτηματολογίου έγινε με προσωπική επαφή. H ανάλυση των δεδομένων με διερευνητική παραγοντική ανάλυση, ανέδειξε 4 παράγοντες: «θέματα υγείας και ασφάλειας», «εργονομία», «πρόσβαση στον εξοπλισμό» και «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου». Οι δοκιμασίες t test για ανεξάρτητα δείγματα και ανάλυση διασποράς, αποκάλυψε τα εξής: 1) Οι άνδρες βαθμολόγησαν με μεγαλύτερο βαθμό τις ερωτήσεις της κλίμακας «διαχείριση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε εργασία γραφείου» (t=2.62, p<0.010). 2) Οι άνδρες που είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια για θέματα ασφάλειας και δεν είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα στο γραφείο, βαθμολόγησαν με μεγαλύτερο βαθμό τις ερωτήσεις της κλίμακας (t=2.16, p<0.032 και t =-2.19, p<0.033, αντίστοιχα). 3) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον παράγοντα «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου», τον οποίο οι άνδρες βαθμολόγησαν με μεγαλύτερο βαθμό ( t=2.40, p<0.018). 4) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων που είχαν παρακολουθήσει ή όχι σεμινάρια για θέματα θέματα ασφάλειας στον παράγοντα «θέματα υγείας-ασφάλειας», τον οποίο οι πρώτοι βαθμολόγησαν με μεγαλύτερο βαθμό, t=2.17, p<0.030). 5) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων που είχαν είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα στο γραφείο στους παράγοντες «θέματα υγείας-ασφάλειας» και «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου», τους οποίους οι πρώτοι βαθμολόγησαν με μικρότερους βαθμούς, t=-2.29, p<0.015 και t=-2.10, p<=.037). 6) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ μορφωτικού επιπέδου (αποφοίτων Λυκείου, Πανεπιστημίου και κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων και των παραγόντων «θέματα υγείας και ασφάλειας», (F=7.16, p<0.001), «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου», (F=3.38, p<0.035) και «πρόσβαση σε εξοπλισμό», (F=6.69, p<0.001). 7) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ σχέσης εργασίας (συμβασιούχοι, μόνιμοι, αποσπασμένοι) των Σελίδα 4 από 93 παραγόντων «θέματα υγείας και ασφάλειας», (F=13.82, p<0.001) και «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου», (F=10.89, p<0.001). 8) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ σχέσης εργασίας (υπάλληλος, τμηματάρχης, διευθυντής) και των παραγόντων «θέματα υγείας και ασφάλειας», (F=5.43, p<0.005), «εργονομία» (F=4.94, p<0.008) και «πρόσβαση στον εξοπλισμό», (F=3.72, p<0.025). 9) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ συνολικών ετών εργασίας (λιγότερα από 10 , 10-19 και περισσότερα από 20 ), σε όλους τους παράγοντες: «θέματα υγείας και ασφάλειας», (F=11.04, p<0.001), «εργονομία» (F=6.02, p<0.003), «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου» (F=11.11, p<0.001) και «πρόσβαση σε εξοπλισμό», (F=4.70, p<0.007). 10) Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ ηλικίας (μικρότεροι από 35, 35-45 & μεγαλύτεροι από 45 έτη) και των παραγόντων «εργονομία» (F=8.25, p<0.001), «συνθήκες περιβάλλοντος χώρου» (F=3.94, p<0.020) και «πρόσβαση στον εξοπλισμό», (F=7.55, p<0.001).
Employees perception on safety and health conditions in their workplace.
Keywords: Εργαζόμενοι - Υγεία και υγιεινή; Εργασιακό περιβάλλον - Μέτρα ασφαλείας; Ατυχήματα - Πρόληψη; Βιομηχανική υγιεινή; Βιομηχανική ασφάλεια; Employees - Health and hygiene; Work environment - Safety measures; Accidents - Prevention; Industrial hygiene; Industrial safety; Συνθήκες ασφάλειας; Συνθήκες υγιεινής; Υπάλληλοι γραφείου; Εργασιακοί κίνδυνοι; Εργατικά ατυχήματα; Safety conditions; Health conditions; Office workers; Occupational risks; Occupational accidents