Μελέτη των Πολιτικών Ένταξης "Παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες-ανάγκες στο δήμο Κορινθίων" - Καλλιμάνη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει την αποτελεσματικότητα και τις προκλήσεις των πολιτικών παράλληλης στήριξης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εστιάζοντας σε δύο δημοτικά σχολεία του Δήμου Κορίνθου. Η έρευνα βασίστηκε σε μια ευέλικτη μεθοδολογική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας ημι-δομημένες συνεντεύξεις για την καταγραφή-αποτύπωση των απόψεων εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής (παράλληλης στήριξης) αλλά και των κηδεμόνων των ίδιων των μαθητών, ώστε να διερευνηθούν εις βάθος οι εμπειρίες και των δύο πλευρών (εκπαιδευτικών και κηδεμόνων), όπως αντίστοιχα και οι αντιλήψεις τους για τις πολιτικές παράλληλης στήριξης που εφαρμόζονται. Αν και τα ευρήματα αναδεικνύουν τη θετική επίδραση των πολιτικών αυτών στην ακαδημαϊκή απόδοση και την κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες-ανάγκες, επισημαίνονται σημαντικοί περιορισμοί όπως η έλλειψη επαρκών πόρων, η ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η βελτίωση των υποδομών. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση, με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και κοινότητας, καθώς και τη συνεχή αξιολόγηση και προσαρμογή των πολιτικών παράλληλης στήριξης. Οι θεσμικές προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας καταδεικνύουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενταξιακής εκπαίδευσης, αλλά υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση.
Αριθμός Εισαγωγής: 014084 cd
Keywords: Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ειδική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των -- Ελλάδα -- Κόρινθος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτικές παράλληλης στήριξης; Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες-ανάγκες; Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Ενταξιακή εκπαίδευση; Θεσμικές προσπάθειες; Parallel support policies; Special educational needs and learning difficulties; Greek educational system; Inclusive education; Institutional efforts