Εκπαίδευση των μαθητών Ρομά και σχολική αποτυχία - Πατήθρα, Θεανώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Οι διαφορές των Ρομά σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες και γενικότερα σε σχέση με τους πολίτες που ανήκουν στη χώρα που κατοικοεδρεύουν, είναι πάρα πολλές όσον αφορά τα κοινωνικοπολιτισμικά χαρακτηριστικά. Τα κίνητρα και ο σκοπός για κάθε ηλικιακή ομάδα, μεταξύ των δύο αυτών πληθυσμών, είναι εντελώς διαφορετικά κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα όταν η κοινωνία προσπαθεί να ενεργήσει περικλείοντας αυτές τις δύο οντότητες. Αναφορικά με την εκπαίδευση, η οποία δομείται με τρόπο που επιδιώκει να είναι αποτελεσματική με όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές, ανεξάρτητα από καταγωγή και φυλετική ομάδα, τα κρούσματα της διαρροής των μαθητών Ρομά είναι πολλά και έχουν εύλογα δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά τόσο με τη θέση που πρέπει να πάρει το σύγχρονο σχολείο και τον ρόλο των εκπαιδευτικών, όσο και με τα κίνητρα των Ρομά πληθυσμών και την προσέγγιση που έχουν αυτοί απέναντι στο θεσμό της εκπαίδευσης. Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας γίνεται θεωρητική προσέγγιση σχετικά με την εκπαίδευση στα ελληνικά πλαίσια, στην εκπαίδευση των Ρομά, στο πώς η κοινωνία των Ρομά αντιμετωπίζει το θεσμό της εκπαίδευσης, τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση καθώς και την οπτική των εκπαιδευτικών και των Ρομά μαθητών. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, ακολουθεί η μεθοδολογία της έρευνας. Το ερευνητικό δείγμα ήταν εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν αρκετή εμπειρία στη διδασκαλία με μαθητές Ρομά, ώστε να είναι έγκυρες οι πληροφορίες. Το ερευνητικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε είναι η ημιδομημένη συνέντευξη.
Αριθμός Εισαγωγής: 012790 cd
Keywords: Τσιγγάνοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Σχολική αποτυχία -- Ελλάδα; Σχολική αποτυχία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα