Διαχείριση συγκρούσεων των επαγγελματιών υγείας και ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Άργους. - Γεωργίου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Εισαγωγή: Η σύγκρουση, ως εγγενές φαινόμενο στη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί καθημερινή πρόκληση σε οργανισμούς υγειονομικής φροντίδας. Σκοπός: Η διερεύνηση της διαχείρισης των συγκρούσεων των επαγγελματιών υγείας και ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης αυτών στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους. Μεθοδολογία: Διεξήχθη έρευνα στους επαγγελματίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Άργους. Η δειγματοληψία βασίστηκε στην απλή τυχαία δειγματοληψία και η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης. Η διάρκεια της έρευνας ήταν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο 2018. Το τελικό δείγμα αποτελέσαν 153 επαγγελματίες υγείας. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Η περιγραφική και η επαγωγική ανάλυση των δεδομένων στηρίχθηκε στο S.P.S.S. 25. Αποτελέσματα: Το 56,3% δεν έχει ενημερωθεί για θέματα διαχείρισης συγκρούσεων. 56,9% συγκρούεται συνήθως με συναδέλφους και 81,7% με άλλη επαγγελματική ομάδα. 71,9% προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση και 53,6% διαπραγματεύεται για αμοιβαίο όφελος με την αντίθετη πλευρά. 54,9% επιλέγει ως κριτή για την επίλυση της σύγκρουσης προϊστάμενο ή ανώτερο στέλεχος. 42,4% είναι μέτρια ικανοποιημένο από τους ρόλους και τα καθήκοντα που του έχουν αναθέσει. 49% δήλωσε ότι μέτρια οι προσδοκίες του από τον οργανισμό σχετίζονται με τις προσδοκίες του οργανισμού από τον ίδιο. 36,8% πιστεύει ότι ο φόρτος εργασίας είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το φόρτο εργασίας άλλων επαγγελματικών ομάδων. 32,2% θεωρεί ότι οι αποδοχές δεν είναι αρκετές για να το παρακινήσουν ικανοποιητικά δεδομένου του φόρτου εργασία της. 30,9% δήλωσε ότι όταν δέχεται εντολές από περισσότερους από έναν υπεύθυνους, και προϊσταμένους επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγικότητα και προκαλούνται συγκρούσεις. Αιτίες συγκρούσεων αναφέρθηκαν: οι διαφορές στο επίπεδο εκπαίδευσης(44,7%), οι επιβραβεύσεις/ανταμοιβές ανάλογα με την απόδοση στην εργασία (32,5%), οι δίκαιες κατανομές (35,3%). 19,6% απάντησε ότι οι αιτίες των συγκρούσεων πρέπει να εντοπίζονται και πρέπει να υπάρχει σαφής κατανομή των αρμοδιοτήτων. Τέλος, οι επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου έχουν μέτρια συναισθηματική νοημοσύνη. Συμπεράσματα: Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, τα κίνητρα για εργασία και τη δυναμική της ομαδικής εργασίας στο ελληνικό σύστημα υγείας. Οι διαχειριστές πρέπει να οργανώσουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να βοηθήσουν το προσωπικό να κατανοήσει τη φύση των συγκρούσεων και να ενημερωθεί σχετικά με τις δεξιότητες και ικανότητες επίλυσης αυτών.
Αριθμός Εισαγωγής: 012590 cd
Keywords: Βιομηχανικές σχέσεις; Εργασιακό περιβάλλον -- Ψυχολογικές απόψεις; Διαχείριση κρίσεων; Συγκρούσεις, Διαχείριση των; Διαπροσωπικές σχέσεις; Συναισθηματική νοημοσύνη; Εργασιακές σχέσεις