Ο Τομέας του Θαλάσσιου Περιηγητικού Τουρισμού Η Συμβολή του στην Ελληνική Οικονομία Η Δυνατότητα Περαιτέρω Ανάπτυξης - Μαγκανάρης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στόχος της εργασίας είναι η καταγραφή των βασικών στοιχείων σχετικά με το μέγεθος και την εξέλιξη του θαλάσσιου περιηγητικού τουρισμού (γιώτινγκ) και βάση των στοιχείων αυτών, η εκτίμηση «της δυνατότητας περαιτέρω ανόδου του γιώτινγκ στην Ελλάδα». Στην ανάλυση της παρούσας εργασίας, γίνεται διερεύνηση στο μέγεθος και την εξέλιξη του Θαλάσσιου Περιηγητικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα εντοπίζεται: - Το μέγεθος των βασικών στοιχείων του κλάδου, που είναι οι τουριστικοί λιμένες, καθώς και τα σκάφη αναψυχής. - Το επίπεδο του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει το ελληνικό γιώτινγκ, καθώς τα προβλήματα και τα αίτια που δυσχεραίνουν την ανταγωνιστική του θέση. - Το νομικό πλαίσιο που διέπει τα σκάφη αναψυχής, η διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων, το καθεστώς ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων. - Οι Δημόσιες Πολιτικές, ιδιαίτερα το φορολογικό καθεστώς και οι επιπτώσεις που επιφέρουν στην ανταγωνιστικότητα και την άνοδο του γιώτινγκ. - Τα στοιχεία του εσωτερικού περιβάλλοντος (ισχυρά σημεία και αδυναμίες), καθώς και τα στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος (ευκαιρίες και απειλές). Με βάση αυτά, καταγράφεται μια πρόταση, επί των πολιτικών και δράσεων, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να ωθήσει στην ανοδική και ανταγωνιστική πορεία του κλάδου.
The sector of marine yachting Its contribution to the Greek economy Its potential for further development
Keywords: Τουρισμός; Τουρισμός--Ελλάδα; Θαλάσσιος τουρισμός; Ανάπτυξη--Ελλάδα; Χωροταξικός σχεδιασμός; Κρατικές Ενισχύσεις; Ζώνες Ναυσιπλοϊας; Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης; Εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς