Διερεύνηση των απόψεων των Ελλήνων οπτομετρών για την επαγγελματική τους θέση, Συγκριτικές θεωρήσεις και αναλύσεις με άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα. - Λιαπαρίνου, Ευθαλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται τα στοιχεία που συνθέτουν το επαγγελματικό προφίλ της παραϊατρικής ομάδας των οπτομετρών στον ελληνικό χώρο και μέσω βιβλιογραφικών αναφορών γίνεται σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι οπτομέτρες ασκούν πρωτοβάθμια περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση, την επιλογή κατάλληλων βοηθημάτων χαμηλής όρασης, την διάγνωση και την αποκατάσταση οφθαλμικών παθήσεων. Για την υλοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο του οποίου σκοπός ήταν να διερευνηθεί ο επαγγελματικός ρόλος των οπτομετρών στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό η αναγκαιότητα των οπτομετρών σε στρατηγικές και κλινικές πρακτικές της πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην βελτίωση της όρασης σε ειδικές ομάδες και την ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης της όρασης. Τέλος, οι οπτομέτρες δεν θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα τους, ωστόσο η ύπαρξη τους στο σύστημα υγείας είναι επιβεβλημένη.
Αριθμός Εισαγωγής: 012538 cd
Keywords: Οπτομετρία; Οπτομέτρης -- Ελλάδα; Οπτομέτρης -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Οπτομέτρης-- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Οπτομέτρης-- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα; Οπτομέτρης; Οπτομετρία; Υγειονομική περίθαλψη; Optometrist; Optometry; Health care