Τήρηση διπλογραφικών βιβλίων ανώνυμης εταιρίας σε μηχανογραφημένο περιβάλλον για μια φορολογική χρήση - Τραπεζανίδης, Πρόδρομος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία αποτελείται από δυο αλληλένδετα βασικά μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό, όπου το ένα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο. Τα πρώτα πέντε κεφάλαια επικεντρώνονται στην βιβλιογραφική ανασκόπηση ενώ το τελευταίο κεφάλαιο, το έκτο, αναφέρεται σε μια εικονική υποθετική εμποροβιομηχανική επιχείρηση που με μορφή άσκησης, προσομοιάζουμε την ροή των συνηθισμένων καθημερινών λογιστικών γεγονότων. Εμφανίζεται προφανές, όλος ο λογιστικός κύκλος, από την απλή καταχώριση στα λογιστικά βιβλία ενός γεγονότος έως το κλείσιμο των βιβλίων . Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος της φορολογικής χρήσης θα εξαχθούν οι κατάλληλες αξιόπιστες χρηματοοικονομικές καταστάσεις όπου θα είναι διαθέσιμες προς κάθε ενδιαφερόμενο όπως εφορίες, τράπεζες, μετόχους κτλ. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο τονίζουμε τα χαρακτηριστικά της Ο.Ε. από την σύσταση έως την λύση της και με ποιο τρόπο φορολογείται. Στο δεύτερο κεφάλαιο κάνουμε μια επισκόπηση σχετικά με την Ε. Ε. και την ετερόρρυθμη κατά μετοχές. Αντίστοιχα και σε αυτό το σημείο τονίσαμε τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της μορφής εταιρειών από την σύσταση τους έως την λύση τους και φυσικά τον τρόπο φορολόγησής τους και την βασική διαφορά τους ως προς την τήρηση των βιβλίων τους. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στην Α.Ε. όπου εδώ δώσαμε βαρύτητα στην παρουσίαση του πρόσφατου Νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών , Ν. 4548/2018. Στην συνέχεια το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και με τις βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όπως είναι το κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων , υποχρέωση για pos και άλλα σημαντικά θέματα. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σχετική με τα καινοτόμα για την Ελληνική πραγματικότητα myData , τα οποία αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο της φορολογικής διοίκησης κατά της φοροδιαφυγής. Ακόμη, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια εικονική άσκηση όπου βήμα βήμα εμφανίζεται για το πως τα λογιστικά γεγονότα μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής κατέληξαν σε μια μόνο σελίδα που αποτελεί τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης. Επίσης σε αυτό το κεφάλαιο αποτυπώνονται τα συνήθη φορολογικά και λογιστικά έντυπα όπως είναι τα έντυπα Ε3, Ν, ΦΠΑ η βεβαίωση μερισμάτων και άλλα σημαντικά βιβλία όπως είναι το ημερολόγιο , το Α προσωρινό ισοζύγιο , το Β προσωρινό ισοζύγιο, το οριστικό ισοζύγιο όπου φαίνονται όλοι οι λογαριασμοί να είναι εξισωμένοι εκτός του ισολογισμού , το μητρώο παγίων , ο πίνακας διανομής των κερδών και η κατάσταση του λογαριασμού Γενικής Εκμετάλλευσης. Επίσης έγινε το κλείσιμο των βιβλίων με μια εγγραφή στην οποία οι λογαριασμοί τα Παθητικού Χρεώνονται και του Ενεργητικού Πιστώνονται η με δυο εγγραφές με την χρήση του ενδιάμεσου λογαριασμού « Ισολογισμός Κλεισίματος» Τέλος έγινε το άνοιγμα των βιβλίων για την νέα χρήση με μια εγγραφή στην οποία οι λογαριασμοί τα Παθητικού Πιστώνονται και του Ενεργητικού Χρεώνονται η με δυο εγγραφές με την χρήση του ενδιάμεσου λογαριασμού « Ισολογισμός Ανοίγματος»
Keeping of double entry books of a société anonyme in a computerized environment for a tax year
Μ.Δ.Ε. 24
Keywords: Λογιστική; Εκπαίδευση; Λογιστική; Φορολογία; Εκπαίδευση; Education; Accounting; Taxation