Διερεύνηση της επίδρασης της πνευματικόητας και θρησκευτικότητας στην αυτοεκτίμηση, την κατάθλιψη και το στρες, ατόμων με μετατραυματική παραπληγία που νοσηλεύονται σε κλινικές αποκατάστασης - Σερπανου, Ισμήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
O τραυματισμός του Νωτιαίου Μυελού αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση στη ζωή ενός ατόμου και συνήθως οδηγεί σε συμπτώματα πόνου και σε απώλεια κινητικής και αισθητικής λειτουργίας. Τα άτομα με Τραυματική Κάκωση του Νωτιαίου Μυελού (ΤΚΝΜ) μπορεί να είναι ευάλωτα σε επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο χρόνιος πόνος. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής τους και να διαταράξει την ψυχική τους κατάσταση. Η μελέτη και η αξιολόγηση της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας ασθενών με ΤΚΝΜ είναι σημαντική, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν πλήθος πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών, που συχνά σχετίζονται, τόσο με την ψυχοκοινωνική προσαρμογή τους σε αυτήν τη χρόνια κατάστασή, όσο και με πληθώρα εκβάσεων υγείας, όπως είναι η ποιότητα ζωής και η ψυχική καταπόνηση.
Δ.Δ. 5
Keywords: Τραυματική κάκωση νωτιαίου μυελού; Παραπληγία; Θρησκετικότητα; Πνευματικότητα; Αυτοεκτίμηση; Κατάθλιψη; Στρες