Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις επιχειρήσεις - Μπαλταδώρος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο κλάδος της εστίασης αναπτύσσεται συνεχώς και γίνεται κρίσιμος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, καθώς ο Covid-19 εντοπίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ο κλάδος αντιμετώπισε μια σημαντική απειλή. Μέσα σε τρεις μήνες, ο ιός εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις γνώρισαν σημαντικές προκλήσεις. Αυτή η εργασία στοχεύει να προσδιορίσει πώς η πανδημία COVID-19 επηρέασε τον τομέα της εστίασης στην Ελλάδα. Αποκαλύπτονται στρατηγικές ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να ξεπεραστεί η κρίση. Τέλος, παρουσιάζεται ό,τι έχει προκύψει σαν χρήσιμο συμπέρασμα από ποιοτική και ποσοτική έρευνα, που μπορεί να είναι επωφελές για το μέλλον. Οι λύσεις της έρευνας αποσκοπούν κυρίως στην υποστήριξη των ιδιοκτητών των καταστημάτων της εστίασης για τη διαχείριση επιχειρήσεων σε περίοδο κρίσης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέρχονται από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης. Για την πρωτογενή έρευνα, επιλέχθηκε μια ποιοτική προσέγγιση μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Τα αποτελέσματα της εργασίας υπογραμμίζουν ότι τα καταστήματα της εστίασης επηρεάστηκαν έντονα από την πανδημία. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κλειστών συνόρων, ο κλάδος υπέφερε. Ωστόσο, κάθε κρίση είναι επίσης μια ευκαιρία και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τις αγορές-στόχους τους με βάση τις νέες συνθήκες. Καθώς η εστίαση επηρεάζεται πραγματικά από κρίσεις υγείας και ασφάλειας, εφαρμόστηκαν πολυάριθμα μέτρα για την πρόληψη τυχόν μολύνσεων από τον ιό. Αν και οι εμπειρίες στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να είναι πολύτιμες για τον χειρισμό μελλοντικών κρίσεων, κάθε κρίση είναι διαφορετική και επομένως, η προετοιμασία της κρίσης είναι απλώς εφικτή σε κάποιο βαθμό.
The impact of the Covid-19 pandemic on business
Μ.Δ.Ε. 44
Keywords: Πανδημία; Διαχείριση Κρίσεων; Κρίση; Πανδημία; Εστίαση; Διαχείριση Κρίσεων; Ρευστότητα; Crisis; Pandemic; Focus; Crisis Management; Liquidity