Διερεύνηση αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αναψυχής για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α) - Κυριακοπούλου, Ανδριάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην ελληνική κοινωνία όπως και στις υπόλοιπες, τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται κοινωνικά παραγκωνισμένα. Τις πρόσφατες δεκαετίες έχουν καταβληθεί προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους αλλά και για να έχουν ομαλότερη ενσωμάτωσή στο κοινωνικό σύνολο. Η ενασχόληση τους με το αθλητισμό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί να φέρνει θετικά αποτελέσματα καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων, στην αυτοπεποίθηση τους και στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να διερευνήσει τις αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναψυχής για τα άτομα με αναπηρία. Διερευνάται ο τρόπος με τον οποίον συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωή τους και πώς μπορούν να εντάξουν τα άτομα αυτά σε ένα περιβάλλον αποδοχής και σεβασμού. Το ερευνητικό μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας οριοθετείται σε 15 ερωτήσεις που προέκυψαν από τη σχετική βιβλιογραφία. Η μελέτη ανήκει στην ποιοτική έρευνα και στηρίζεται σε μικρό δείγμα δειγματοληψίας 12 ατόμων. Στόχος της ποιοτικής έρευνας είναι ο ερευνητής να κατανοήσει το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων σε πραγματικό χρόνο προσφέροντας μία άμεση και επίκαιρη κατανόηση του θέματος. Η έρευνα για την αθλητική δραστηριότητα των ατόμων με αναπηρία έχει σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Οι φορείς που παρέχουν προγράμματα εκπαίδευσης και αθλητικής αναψυχής για άτομα με αναπηρία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ευρήματα της έρευνας και να τα ενσωματώνουν στις πρακτικές τους. Η ανάπτυξη προσαρμοστικού αθλητικού εξοπλισμού, όπως προσαρμοστικά αναπηρικά αμαξίδια, συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης και της ασφάλειας. Η έρευνα παρέχει επίσης πληροφορίες για την ανάπτυξη προγραμμάτων προπόνησης και τεχνικών προπόνησης για αθλητές με αναπηρία. Τα αποτελέσματα συμβάλλουν στη δημιουργία αθλητικών προγραμμάτων χωρίς αποκλεισμούς, προωθώντας τη φυσική κατάσταση και την κοινωνική ένταξη. Επιπλέον, η έρευνα επηρεάζει τη δημιουργία πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον αθλητισμό, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της προπόνησης και τη βελτίωση των επιδόσεων. Εν τέλει, η έρευνα συντελεί στην αναδιαμόρφωση των αντιλήψεων του κοινού απέναντι στους αθλητές με αναπηρία και στην προώθηση μιας πιο περιεκτικής κοινωνίας. Η αξιολόγηση μέσω της θεματικής ανάλυσης μας οδήγησε σε 5 θεματικούς άξονες, τον εκπαιδευτή, τα χαρακτηριστικά  προγραμμάτων άθλησης, τη χρήση της τεχνολογίας στα προγράμματα άθλησης, τις δυσκολίες-εμπόδια στα προγράμματα άθλησης και την υποστήριξη. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν ίσα δικαιώματα με όλους στην αξιοπρέπεια, την συμμετοχή σε δραστηριότητες αθλητισμού αλλά και στην κοινωνική συμμετοχή και την ανεξαρτησία.
Investigation of sports and educational recreation activities for people with disabilities
Keywords: Αναψυχή - Έρευνα; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Κοινωνικές απόψεις; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Άσκηση - Ψυχολογικές απόψεις; Ποιότητα ζωής - Έρευνα; Recreation - Research; Sports for people with disabilities; Physical education for people with disabilities; Sports for people with disabilities - Social aspects; Integration of people with disabilities; Exercise - Psychological aspects; Quality of life - Research; Αναπηρία; Αθλητισμός; Δραστηριότητες Αναψυχής; Προγράμματα Άθλησης; Disability; Sports; Recreational Activities; Sports Programs