Ο τουρισμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και οι μετά-πανδημίας αλλαγές - Κόλλιας, Αντώνης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία θέτει μια ομάδα από ερευνητικά ερωτήματα: τι είναι ο τουρισμός μεγαλύτερων ηλικιών; η πανδημία επηρέασε τον τουρισμό αυτής της ηλικιακή ομάδα, κι αν ναι πως; ποια στρατηγική ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα του τουρισμού για τις μεγαλύτερες ηλικίες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας; Το κεντρικό ερευνητικό πρόβλημα στο οποίο απαντούν σχετίζεται με τις αλλαγές, στη μετά-πανδημίας εποχή, για τον τουρισμό μεγαλύτερων ηλικιών. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι συνδυασμός ποιοτικής και ποσοτικής μεθόδου. Για την ποιοτική χρησιμοποιήθηκε βιβλιογραφία-αρθρογραφία από κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στο πεδίο του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Για την ποσοτική μέθοδο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της δομημένης συνέντευξης που στόχο είχε να αποτυπώσει τις συμπεροφορικές τάσεις των τουριστών μεγαλύτερων πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την πανδημία, με έμφαση στην τρίτη περίοδο. Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται η ευρωπαϊκή στρατηγική τουρισμού στην προ-πανδημίας εποχή, στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του τουρισμού μεγαλύτερων ηλικιών και οι τάσεις στην προ-πανδημίας εποχή, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο αποτυπώνεται η επιρροή της πανδημίας στον τουρισμό αυτής της ομάδας. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ποσοτικής έρευνας. Τέλος, στο κεφάλαιο με τα συμπεράσματα γίνεται συνδυασμός της βιβλιογραφικής με την ποσοτική έρευνα και αποτυπώνονται οι μελλοντικές.
Senior tourism and post-pandemic changes
Keywords: Τουρισμός; Τουρισμός--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Τουρισμός μεγαλύτερων ηλικιών; Τουρισμός στην πανδημία; Κορονοϊός; Επίδραση; Αλλαγές; Κρίση