Η γερμανική στρατηγική σκέψη από τον Μόλτκε τον πρεσβύτερο (1800-1891) έως το 1919 και η αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου - Πανόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος απετέλεσε την αρχή του τέλους της παγκόσμιας κυριαρχίας της Ευρώπης, αποτέλεσμα μιας σειράς εσφαλμένων πολιτικών και στρατιωτικών εκτιμήσεων. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με κυριότερες τα τεθωρακισμένα και την αεροπορία θα αποτελούσαν τη βάση για τη βελτίωση της επιχειρησιακής τέχνης αλλά και της αποτελεσματικότητας των στρατών ανά την υφήλιο. Το φάντασμα της μορφής του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο αντίκτυπός του στην κοινωνία, οδήγησε τις στρατιωτικές ηγεσίες να αναζητήσουν μεθόδους άμεσης διάρρηξης του μετώπου με αιχμή του δόρατος τις δύο ανωτέρω τεχνολογίες, κάτι που οδήγησε στη γέννηση του σύγχρονου τρόπου μάχεσθαι.
Keywords: Στρατιωτικός σχεδιασμός -- Γερμανία -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Στρατιωτικός σχεδιασμός -- Γερμανία -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Moltke, Helmuth von, 1848-1916; Σχέδιο Σλήφεν; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1914-1918 -- Γερμανία; Στρατηγική; Γερμανία -- Στρατηγικές απόψεις; Γερμανία -- Ιστορία, Στρατιωτική; Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Μόλτκε ο πρεσβύτερος; Σχέδιο Σλήφεν; Μεταβαλλόμενη μορφή του Πολέμου; Συνθήκη Βερσαλλιών; World War I; Moltke the Elder; Schlieffen Plan; Changing face of the War; Versailles Treaty