Αξιολόγηση αναληθών ειδήσεων (fake news) από τους καταναλωτές: Ο ρόλος της εταιρικής ευθύνης - Κατσαρού, Αριστέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Κατά την πάροδο των ετών, έχει παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο επενδύουν σε πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Ο λόγος των επενδύσεων αυτών, είναι η δημιουργία ενός εντονότερου δεσμού με τους καταναλωτές τους. Οι επιχειρήσεις, όντας κερδοσκοπικά ιδρύματα, έχουν ως απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει τη δυνατότητα της άμεσης και πολλαπλής πληροφόρησης με ένα «κλικ». Εντός αυτής της πληροφόρησης, πολλές φορές υποβόσκουν «ψευδείς ειδήσεις» που έχουν διάφορους σκοπούς. Τέλος, η απόρροια των ως άνω, «έρχεται» και επηρεάζει τις καταναλωτικές αποφάσεις δημιουργώντας στους καταναλωτές τον σκεπτικισμό (δυσπιστία), που σε συνδυασμό με εξωγενείς πρόσθετες πληροφορίες (οικονομικά σκάνδαλα, κ.α.), αποδυναμώνει την επιρροή από τις δράσεις της ΕΚΕ, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την επιρροή των «ψευδών ειδήσεων». Σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής είναι να εξετασθεί η σχέση των «ψευδών ειδήσεων» και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα, μελετάται κατά πόσο η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη επηρεάζει τους καταναλωτές και προστατεύει την επιχείρηση από «ψευδείς ειδήσεις». Μέσα από τη συλλογή και τη στατιστική επεξεργασία των απαντήσεων του ερωτηματολογίου, προέκυψε το αποτέλεσμα της παρούσας διπλωματικής διατριβής. Σύμφωνα με αυτό, οι «ψευδείς ειδήσεις» επηρεάζουν το ίδιο τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όσο και αυτές που δεν επενδύουν. Παρόλα αυτά, βρέθηκαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το φύλο και την ηλικία.
Μ.Δ.Ε. 423
Keywords: Εταιρική ευθύνη; Επιχειρηματική δραστηριότηα-Κοινωνικές απόψεις; Παραποιημένες εισήσεις; Corporate Social Responsibility; Business-Social aspects; Fake news; Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα (ΕΚΕ); Ψευδής Είδηση; Εμπιστοσύνη; Eπάρκεια; Συνέπεια; Αξιοπιστία; Corporate Social Responsibility (CSR); Fake News; Trust; Competence; Benevolence; Integrity