Ανιχνεύοντας τις επιδράσεις του παγκοσμιοποιημένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας: Επιδράσεις του προγράμματος PISA στη σχολική κουλτούρα των εκπαιδευτικών μονάδων που συμμετέχουν στη διεξαγωγή του συγκεκριμένου τεστ - Τσιάντα, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Αντικείμενο της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων και των πρακτικών Διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων σχετικά με την διεξαγωγή του διεθνούς προγράμματος PISA αξιολόγησης των μαθητών ηλικίας 15 ετών. Με δεδομένο ότι η έρευνα PISA αποτελεί μια διεθνής αξιολογική έρευνα που πραγματοποιείται από τον ΟΟΣΑ, θεωρήθηκε σκόπιμο να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας εκπαιδευτικής πραγματικότητας και η αναπλαισίωση του διεθνούς εκπαιδευτικού συστήματος από τους Διεθνείς Οργανισμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται το πρόγραμμα PISA και παρουσιάζεται η φυσιογνωμία του και η συμβολή του στην παγκοσμιοποιημένη εκπαίδευση. Δίνεται έμφαση στην ενδεχόμενη επίδραση του προγράμματος PISA στο ελληνικό σχολικό κλίμα των εκπαιδευτικών μονάδων που συμμετέχουν στην διεξαγωγή του εν λόγω τεστ. Στο εμπειρικό μέρος της παρούσας εργασίας διερευνήθηκαν μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο που επηρεάζει η διεξαγωγή του προγράμματος PISA τη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος. Τα ερευνητικά δεδομένα εξήχθησαν από την ανάλυση 15 συνεντεύξεων Διευθυντών και εκπαιδευτικών σχολείων της Αττικής που εμπλέκονται στην διεξαγωγή του προγράμματος. Χρησιμοποιήθηκε η ποιοτικού τύπου μεθοδολογία, με εργαλείο συλλογής δεδομένων την ημιδομημένη συνέντευξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές Διευθυντών και εκπαιδευτικών σχετικά με τις επιπτώσεις του προγράμματος PISA στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος των εκπαιδευτικών μονάδων που συμμετείχαν στην διεξαγωγή του τεστ. Τα ευρήματα αυτά ανέδειξαν ότι τελικά το προϋπάρχον σχολικό κλίμα καθόρισε τη φύση της υλοποίησης του προγράμματος και επηρεάστηκε ελάχιστα από το πρόγραμμα PISA. H ενημέρωση, η καθοδήγηση και η παρέμβαση για το πρόγραμμα κρίνεται ο καθοριστικός παράγοντας στην ενδεχόμενη αλλαγή της κουλτούρας και του κλίματος της σχολικής μονάδας σε συνάρτηση με την διεξαγωγή του προγράμματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 010640-010641 cd
Keywords: Εκπαιδευτικά τεστ και μετρήσεις -- ΟΟΣΑ, Χώρες του; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- ΟΟΣΑ, Χώρες του