Πολιτικές προστασίας των παραδοσιακών οικισμών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Μελέτη περίπτωσης : η εφαρμογή μέτρων προστασίας της Μεσαιωνικής πόλης της Μονεμβασίας - Γκριγκόρας, Φλορεντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία ερευνά, τις πολιτικές προστασίας των παραδοσιακών οικισμών με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της μεσαιωνικής πόλης της Μονεμβασιάς. Αρχικά, θα αναφερθούν οι αναγκαίοι ορισμοί, που συνδέονται με τους παραδοσιακούς οικισμούς. Η ανάλυση θα συνεχιστεί με διεθνή κείμενα που αφορούν για την προστασία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και με την δραστηριότητα του ελληνικού κράτους για τους παραδοσιακούς οικισμούς, μέσα από την μελέτη μιας σειράς σχετικών νομοθετικών διατάξεων. Τέλος, η πρώτη ενότητα θα ολοκληρωθεί με την περιγραφή της διάρθρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών για τους προστατευόμενους οικισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο δεύτερο μέρος διερευνώνται, τα μέτρα προστασίας που πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό του κάστρου Μονεμβασιάς. Επίσης, τα έργα των υπηρεσιών που έλαβαν μέρος στις δράσεις προστασίας. Χρησιμοποιείται για αυτό το αρχειακό υλικό από τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με συνεντεύξεις. Προκύπτει από την έρευνα το συμπέρασμα ότι η προστασία των παραδοσιακών οικισμών επιταχύνεται, μέσα από τους αυστηρούς όρους δόμησης και ιδίως με την παρουσία της Αρχαιολογίας που έχει την ευθύνη της προστασίας στο κάστρο. Ο δήμος από την πλευρά του συμβάλλει με τα έργα ανάδειξης και με κανονισμούς δράσεων στον οικισμό. Αναγνωρίζεται πως πέρα από την προστασία του οικισμού, θεωρούνται σημαντικά τα έργα αποκατάστασης, οι ανασκαφικές έρευνες και η ανάδειξη της Άνω Πόλης ως μακροπρόθεσμος στόχος.
Αρ. Εισ.: 43 cd
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά; Οικισμοί, Παραδοσιακοί -- Μεσαιωνική πόλη της Μονεμβασίας; Περιβαλλοντικός σχεδιασμός; Αειφορική ανάπτυξη; Πολιτισμός; Κουλτούρα; Πολιτιστική ταυτότητα; Πολιτιστική κληρονομιά; Αρχιτεκτονική κληρονομιά; Δημόσια πολιτική