Υλική και άυλη πολιτισμική παρακαταθήκη της Τσακωνιάς και προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής - Τυροβολά, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εργασία αυτή φιλοδοξεί, αρχικά, να διερευνήσει μερικές από τις διαστάσεις των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων που αντιπροσωπεύει η πολιτιστική κληρονομιά για την οικονομία και την κοινωνία. Τα οικονομικά οφέλη, οι κοινωνικές ευκαιρίες και οι προκλήσεις από την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν διαστάσεις της δημόσιας συζήτησης μαζί με άλλα ιστορικά, καλλιτεχνικά και αισθητικά ζητήματα. Στο κυρίως θέμα της, η εργασία αυτή εξετάζει το ρόλο που μπορεί να παίξει η πολιτιστική κληρονομιά σε μια στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Τσακωνιάς και την προώθηση της εικόνας της με κύριο στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρώτο μέρος αναζητά το ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω βιβλιογραφικής έρευνας, μελετώντας τις αντίστοιχες αναφορές των διεθνών συμβάσεων της αειφόρου ανάπτυξης σε συσχετισμό με τον πυλώνα του πολιτισμού και αναλύοντας τις αλληλεξαρτώμενες μεταξύ τους σχέσεις. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ως περίπτωση μελέτης, η Τσακωνιά, αναφέροντας το σημαντικό υλικό και άυλο απόθεμά της και εξετάζοντας τη δυναμική που επιδεικνύει για την αξιοποίηση του αποθέματος αυτού για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και της εν λόγω τοπικής κοινωνίας. Η εργασία καταλήγει σε προτάσεις που αφορούν στην αναπτυξιακή δυναμική του πολιτισμικού πλούτου της Τσακωνιάς, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Τσακωνιάς στα πλαίσια της αειφορίας.
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Τσακωνιά; Αειφορία -- Ελλάδα -- Τσακωνιά; Τσακωνιά (Ελλάδα) -- Πολιτιστική πολιτική; Τσακωνιά (Ελλάδα) -- Κοινωνική ζωή και έθιμα; Τσακωνιά (Ελλάδα) -- Πολιτισμός; Τσακωνιά; Πολιτιστική κληρονομιά; Βιώσιμη ανάπτυξη; Αειφόρος Ανάπτυξη