Σχεδιασμός και υλοποίηση διαδικτυακού παιχνιδιού geeky-snake - Γεννάρης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η βιομηχανία του Online Game Development αλλά και του Game Development γενικότερα είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στην ανάπτυξη λογισμικού, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία δημιουργία νέων απαιτήσεων από την αγορά και παράλληλα δημιουργεί την ανάγκη για την ύπαρξη νέων τεχνολογιών, όσον αφορά το software αλλά και το hardware. Ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουν επενδυθεί τόσα χρήματα στην έρευνα αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρονικών παιχνιδιών, είναι η τεράστια ζήτηση η οποία συνεχώς αυξάνεται όσο οι άνθρωποι εξοικειώνονται περισσότερο με τους υπολογιστές και η τεχνολογία γίνεται οικονομικά πιο προσιτή από ότι τα παλαιότερα χρόνια. Η εξέλιξη που υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια στον κλάδο αυτόν είναι ραγδαία, και έχουν δημιουργηθεί τεράστιες εταιρίες παγκόσμιος με χιλιάδες άτομα προσωπικό οι οποίες ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο. Ο σχεδιασμός και η δημιουργία παιχνιδιών δεν είναι ένα εύκολο θέμα για να μπορέσουμε να αναφερθούμε σε αυτό διεξοδικά. Για την πλήρη κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού απαιτείται η κατανόηση μιας πολύπλοκης δομής που εμπεριέχει το δημιουργικό κομμάτι, το ψυχολογικό, το κομμάτι της τέχνης και της τεχνολογίας αλλά και το επιχειρηματικό. Αλλάζοντας τα δεδομένα σε μια από τις προηγούμενες παραμέτρους ταυτόχρονα επηρεάζονται και όλες οι υπόλοιπες. Σαν συμπέρασμα κάποιος ο οποίος θέλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα παιχνίδι θα πρέπει να έχει υπόψη του τις προηγούμενες παραμέτρους που συντελούν στην δομή ενός παιχνιδιού και να κατανοεί πως επηρεάζει η μία την άλλη. Από εμάς έγινε μια προσπάθεια, για τις ανάγκες της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού με τίτλο «Συστήματα Λογισμικού» , να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα παιχνίδι το οποίο θα έχει πρωτότυπο σενάριο, θα είναι εύκολα κατανοητό από τον μέσο χρήστη, θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν από δύο μέχρι τέσσερις χρήστες, θα δημιουργεί στον παίκτη μια αίσθηση ανταγωνισμού και θα τον προκαλεί να σκεφτεί με στρατηγικό τρόπο για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι άλλο από την νίκη. Το παιχνίδι που τελικώς δημιουργήσαμε είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών, σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο έχει πολλά στοιχεία από το επιτραπέζιο, που οι περισσότεροι θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια «Φιδάκι και Σκάλες», και είναι εμπλουτισμένο με κάρτες ενεργειών, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού προς όφελος του, επίσης το παιχνίδι διαθέτει στα περισσότερα τετράγωνα του ταμπλό του ερωτήσεις, στις οποίες απαντώντας σωστά τον βοηθούν θετικά στην βαθμολογία του. Η προσθήκη των ερωτήσεων προσθέτει ένα μαθησιακό χαρακτήρα στο παιχνίδι, ο οποίος κινείται στο πεδίο της πληροφορικής, και οι κάρτες ενεργειών οι οποίες υποκινούν τον χρήστη να αναπτύξει στρατηγική σκέψη για την χρήση τους με σκοπό το μεγαλύτερο όφελος της καθεμίας στην τελική βαθμολογία του.
Μ.Δ.Ε. 47
Keywords: Παιχνίδια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Computer games; Διαδίκτυο -- Παιχνίδια -- Σχεδιασμός και ανάπτυξη; Internet -- Games -- Design and development; Διαδίτκυο; Ηλεκτρονικά παιχνίδια; Geeky snake