Η εργασιακή απορρύθμιση στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Ελαστικές μορφές εργασίας - Κάβουρας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Τα τελευταία είκοσι χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο συντελούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθώντας το δρόμο του “εξευρωπαϊσμού” των εργασιακών τους σχέσεων και στη προσπάθεια τους να πετύχουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση (Ε.Σ.Α.), αλλάζουν σταδιακά το θεσμικό τους πλαίσιο, αυξάνοντας την ευελιξία (όλων των μορφών) για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να καταστεί η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά πιο ανταγωνιστική μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τα κράτη – μέλη δημιούργησαν νέες μορφές ελαστικών μορφών εργασίας. Παρά ταύτα, η ευελιξία δεν εμφανίζεται παντού με το ίδιο τρόπο παντού και οι μορφές που εμφανίζουν οι ελαστικές μορφές εργασίας διαφέρουν κατά πολύ από χώρα σε χώρα για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας και το κράτος πρόνοιας τους. Στη παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια να μελετηθούν οι διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας που συναντά κανείς στην Ευρώπη μέσα από την μελέτη των εργασιακών σχέσεων της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012493 cd
Keywords: Βιομηχανικές σχέσεις -- Ελλάδα; Βιομηχανικές σχέσεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εργασιακή πολιτική -- Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Απασχόληση -- Ελλάδα; Απασχόληση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εργασιακές σχέσεις; Εργασιακή απορρύθμιση; Ευελιξία; Ελαστικές μορφές εργασίας; Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης; Labour relations; Deregulation of labour; Flexibility; Flexible working; Proactive employment policies