Από την πολιτική εξέργεση στην εμφύλια διαμάχη. Οι περιπτώσεις: Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία - Αμοιρίδου, Ευδοξία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα εργασία διερευνούμε τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης σε τέσσερα κράτη: Τυνησία, Συρία, Λιβύη και Αίγυπτος. Δεδομένου ότι οι εξεργέσεις που χαρακτήρισαν το φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης, ξεκίνησαν από την Τυνησία επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας από εκεί. Οι εξεργέσεις, παρόλο που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, έχουν μία ουσιαστική διαφορά. Στην Τυνησία και την Αίγυπτο η ανατροπή των καθεστώτων δεν έγινε διαμέσου ενός εμφυλίου πολέμου όπως συνέβη σε Λιβύη και Συρία. Σκοπός της εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη της Αραβικής Άνοιξης, εκτιμώντας το ρόλο τριών μεταβλητών: α) τον εθνο-θρησκευτικό παράγοντα, β) το ρόλο του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, γ) το ρόλο των ξένων δυνάμεων. Αφού γίνεται αυτό, σε δεύτερο επίπεδο, θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση της Αραβικής Άνοιξης μέσα από το πλαίσιο της θεωρίας του ρεαλισμού των διεθνών σχέσεων.
On the Political Uprising in Civil War Cases: Tunisia, Egypt, Libya, Syria
Keywords: Αραβική Άνοιξη; Τυνησία--Κοινωνικές συνθήκες; Αίγυπτος--Κοινωνικές συνθήκες; Λιβύη--Κοινωνικές συνθήκες; Συρία--Κοινωνικές συνθήκες; Πολιτική εξέργεση; Εμφύλια διαμάχη; Εθνο-θρησκευτικές συγκρόυσεις; Μέση Ανατολή; Βόρεια Αφρική